För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Trycket på kommuner och landsting ökar drastiskt med Reepalus vinsttak

Publicerad 28 jun 2017
Almega har granskat hur mycket kommunerna och landstingen skulle behöva öka sin kapacitet om hälften av alla privata välfärdsplatser skulle försvinna. En mycket välkommen undersökning, enligt Företagarnas experter.

Om utredningens förslag genomförs skulle kommuner och landsting behöva öka kapaciteten drastiskt fram till 2020, enligt Almegas granskning. Det rör sig bland annat om 73 593 kommunala förskoleplatser, 167 269 kommunala grundskoleplatser, 72 735 kommunala gymnasieplatser och 6 197 832 läkarbesök i landstingets regi.

- Almegas undersökning är mycket välkommen. Den sätter ljuset på de dramatiska konsekvenser som kommer uppstå om landets kommuner och landsting kommer behöva täcka upp för bortfallet av privata välfärdsföretag. Det borde nu framgå tydligt att Välfärdsutredningens vinsttak inte kommer att hjälpa utan i stället stjälpa den svenska välfärdssektorn, säger Företagarnas konkurrens- och upphandlingsexpert Ulrica Dyrke.

Med tanke på att Sverige har en växande och åldrande befolkning anser Företagarna att alla goda krafter behövs för fortsätta utveckla välfärdssektorn för att möta de nya behoven.

- Reepalus vinsttaksförslag är långtgående och skulle medföra att de flesta företag kommer att behöva lägga ned sin verksamhet. Företagarna har pekat på att detta bortfall riskerar få mycket allvarliga effekter för landets kommuner och landsting och svensk välfärdssektor i stort. Många små kommuner är i dag starkt beroende av offentliga utförare för att klara av sitt åtagande, säger Företagarnas Ulrica Dyrke.

Reepalus utredning avfärdar alternativa åtgärder, som exempelvis utförligare kvalitetskrav, med resonemang om att detta kan leda till en likriktning av välfärden och till ökade administrativa kostnader.

- Det är svårt att förstå logiken i utredningens resonemang, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg. Kvaliteten måste sättas i främsta rummet i utvecklingen av den svenska välfärdssektorn. Om utredningen vill undvika likriktning inom välfärden så är det därtill helt kontraproduktivt att lägga förslag om vinsttak, vilket kommer att slå ut mångfalden och dynamiken i sektorn. Enligt oss på Företagarna är genomtänkta kvalitetskrav och ersättningssystem samt utvecklad uppföljning rätt väg att gå.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna