För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företag slipper söka tillstånd för drönare

Publicerad 22 jun 2017
Från och med den 1 augusti slipper företag och privatpersoner ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen för fotografering från drönare. Det öppnar upp för en innovativ bransch där små företag ofta kan konkurrera mot stora.

Ny lagtext ger utrymme för fortsatt utveckling av en starkt växande bransch med många små företag som på kort tid lyckats konkurrera med storbolagen. Riksdagen har nu beslutat att företag, organisationer och privatpersoner inte behöver ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen för fotografering från drönare vilket innebär att de från och med den 1 augusti inte omfattas av kameraövervakningslagen.

Under hösten 2016 väcktes stor oro när Högsta Förvaltningsdomstolen utfärdade en dom som fastställde att fotografering och filmning med hjälp av drönare ska anses som övervakning och således omfattas av kameraövervakningslagen.

-  Företagen som verkar i en innovativ bransch där små företag lyckats slå sig fram som starka konkurrenter till stora bolag kände att de blev tillbakahållna av en föråldrad lagstiftning som inte är i samklang med tiden vi lever i, säger Företagarnas projektledare Philip Thunborg.

Regeringen tillsatte därför en utredning som kom fram till att lagen om kameraövervakning inte bör gälla om fotografering eller filmning från drönare sker av någon annan än en myndighet, en lagändring som nu har godkänts av riksdagen.

-  Det har varit en orolig tid inom hela branschen sedan domen mot en enskild operatör kom i höstas, en dom som vida missuppfattats som att det kom en ny lag mot drönare. Vi har fått kämpa med att förklara, framför allt för våra kunder att så inte var fallet. Därför drog vi en lättnadens suck nu när det beslutats om undantag för drönare i kameraövervakningslagen, säger Per Nilsson, ordförande i branschorganisationen UAS Sweden och medlem i Företagarna.         

Sverige var tidigt ute med att tillåta drönare vilket medförde att vi legat i framkant i den tekniska utvecklingen av ett verktyg som präglas av stora möjligheter att effektivisera sättet att arbeta på inom många olika branscher. Användningsområdena för denna teknik är många och utvecklingen går i rasande fart.

-  Domen och dess effekter på branschen har delvis stoppat upp utvecklingen då ingen kunnat förutse hur framtiden för branschen skulle se ut. Med det nya beslutet undanröjs dessa hinder så att vi återigen får en gynnsam utveckling av såväl ny teknik som utförandet av nya tjänster, ett område där branschen i Sverige ligger i framkant även ur ett internationellt perspektiv, säger Per Nilsson.

Företagarna ser med glädje att drönare nu kan fortsätta användas för att driva på utvecklingen.

-  Vi ser att tekniken kan underlätta för de många branscher som med hjälp av denna teknik kan effektivisera sina verksamheter. Sverige ska vara ett ledande land för företag som utforskar nya innovativa lösningar och nya sätt att arbeta på, avslutar Philip Thunborg.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna