För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Förslaget om kvoterade styrelser stoppas

Publicerad 13 jan 2017
Regeringen drar tillbaka sitt förslag om könskvotering av bolagsstyrelserna. Förslaget har mött stark kritik från näringslivet – inte minst från Företagarna. Nu hejdas det av oppositionen i riksdagens civilutskott.

I september 2016 lade regeringen fram ett förslag om att bolag med styrelser med en ojämn könsrepresentation skulle tvingas betala sanktionsavgifter på mellan en kvarts miljon kronor och fem miljoner kronor.

Senast den sista februari i år var det tänkt att näringsminister Mikael Damberg (S) skulle lägga fram en proposition om kvoterade bolagsstyrelser. Nu dras förslaget tillbaka.

-   Jag tycker att det är olyckligt, säger Damberg själv till TT.

Företagarna välkomnar däremot nyheten. Att lagstifta om kvotering vore ett allvarligt ingrepp i äganderätten och den fria företagsamheten. Det är förvånande att förslaget ens lades fram, anser Företagarnas vd Günther Mårder.

- Varför denna dribbel-politik? Det var tidigt känt att det inte fanns stöd i riksdagen för förslaget.

Bristande jämställdhet och mångfald i arbetslivet är reella problem. I längden är det en dålig affärsidé att bortse från kompetensen hos stora delar av befolkningen. Men lösningen ligger inte i påtvingad kvotering, anser Günther Mårder, utan istället bör man påverka strukturerna som präglar mäns och kvinnors riskbenägenhet.

-  Redan i tidiga år uppmanas pojkar att ta risker, medan man säger åt flickor att vara försiktiga.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna