podcast news play företagaren I media förmån faq

Välkommet förslag om utökat växa-stöd

Miljöpartiet vill utöka växa-stödet - en sänkning av arbetsgivaravgifterna för enmansföretag som anställer en första person - så att det också inkluderar aktiebolag. En välkommen reform, anser Företagarna.
Publicerad 17 feb 2017
P Bolund, J Lindmarker, G Mårder

Förslaget presenterades av finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid en pressträff på co-workingstället The Castle i Stockholm. Företagarnas vd Günther Mårder var på plats för att kommentera förslaget.

Miljöpartiets förslag går ut på att företag som anställer sin första person inte betalar full arbetsgivaravgift på lönen upp till en månadslön på 25 000 kronor under de första tolv månaderna. Istället betalas endast ålderspensionsavgiften. För högre löner betalas full arbetsgivaravgift för delen av lönen som överstiger 25 000 kronor.

300 000 företag, som i dagsläget saknar  anställda, skulle kunna beröras av förslaget. Enligt Per Bolund är det en prioriterad fråga i budgetförhandlingarna. Förhoppningen är att en sådan reform skulle hjälpa till att pressa tillbaka arbetslösheten.

– Skulle bara tio procent av de aktuella företagen nappa skulle det handla om 30 000 människor.

Företagarna välkomnar förslaget. I dagsläget är kostnaden att anställa för hög och sänkta arbetsgivaravgifter vore ett effektivt verktyg för att få företagare att skapa fler jobb. Men det återstår att se om Miljöpartiet blir framgångsrikt i de interna förhandlingarna och hur förslaget sedan ska finansieras. Under mötet hänvisade Per Bolund till att regeringens skattehöjningar på miljöområdet skapar det utrymme som behövs.

- Man måste titta på de samlade effekterna av grön skatteväxling så att man inte ger med ena handen och tar med den andra. En skatt som vi är rädda för är kilometerskatten, den skulle slå särskilt mot landsbygden, säger Günther Mårder.

Läs om Miljöpartiets förslag i Aftonbladet.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.