För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Utmaningar och möjligheter som ung och företagare

Publicerad 14 dec 2017
En hoppade av gymnasiet, en annan går fortfarande i skolan. En märkte plötsligt att han var chefen på jobbet och en kallar sig för hästvärldens Isabella Löwengrip. Fyra färgstarka unga entreprenörer delade med sig av vad de brinner för under Företagarnas vintermingel på Tändstickspalatset i Stockholm på tisdagskvällen.
På Företagarnas vintermingel samlades politiker och företagare för att lyssna till en panel av engagerade unga entreprenörer och samtala om vad som krävs för att skapa ännu bättre förutsättningar för Sveriges småföretagare.

Att vara ung och välja företagande framför en anställning eller en längre utbildning är långt ifrån en självklarhet. Men för dem som släpper tryggheten och vanan väntar ofta massor av spännande möjligheter, även om utmaningar och hinder kan dyka upp där man minst anar det.

Fyra personer som verkligen vet vad det handlar om deltog i ett panelsamtal i Tändstickspalatset under ledning av Företagarnas moderator Louise Grabo.

Sluta drömma

Delia Zadius kom till Sverige som flykting från Irak och för fem år sedan och hoppade av gymnasiet och startade ett företag som erbjuder tjänster inom hemtjänst, assistens och städ. I dag har företaget fler än 120 anställda runt om i Sverige. Hennes råd till unga som drömmer om att bli entreprenörer är att sluta drömma. ”Företagande handlar inte om att drömma utan om vilja. Kör på!” sade Delia.

Skins för miljoner

Adam Myllykoski startade tillsammans med en kompis UF-företaget Skinbutiken som kammade hem flera priser i SM i Ung företagsamhet. Det som började som en hobby växte snabbt och UF-företaget omsatte miljoner efter ett halvår. Adam går fortfarande i skolan och driver nu företaget vidare och säljer skins – digitala tillbehör – till datorspelet Counter-Strike. Han ser stora möjligheter att expandera företaget, om bara Skatteverket kunde låta bli att fälla krokben på grund av att de inte förstår vad det är som företaget säljer. Men en entreprenör ger inte upp i första taget.

Stegrande planer

Emma Elfstrand driver företaget Systrarna Elfstrand AB med säte på Skaraborgsslätten och har Nordens största Youtube-kanal om hästsport. Hon ser sig som en mångsysslare inom hästvärlden med inackorderingsstall, dressyr, hopp, föreläsningar och en stor följarskala i sociala medier. Emma menar att fler borde se möjligheterna med företagarlivet. Just nu tittar hon på möjligheten att designa ridkläder som även de som är långa, korta och kurviga kan bära. Vem vet vad det leder till?

Klicka fram ditt hus

Samuel Holmström är vd för Piteå-företaget Lundqvist Trävaru AB, som under det senaste åren utsetts till Gasell, tidningen Dagens industris utmärkelse för snabbväxare. 2014 blev företaget utnämnt till Sveriges digitala Gasellföretag av Google. Han började arbeta i vad han beskriver som ett väldigt traditionellt byggföretag, men såg framtiden i tech-bolag och nytänkare som Google. I dag står e-handeln för nästan hela deras omsättning och kunder ritar och köper hus online i en dataspelsliknande miljö.

Förebilder

Samuel sade att han aldrig hörde lärare eller SYO-konsulenter föreslå någon att bli företagare. Emma höll med och menade att det finns för lite kunskap bland unga. Adam sade att han förstår de som väljer den ekonomiska tryggheten, även om den inte lockar honom. Delia betonade att det behövs förebilder och inspiratörer. Alla var de ense om att fler och fler kommer att både behöva och vilja bli företagare. Själva har de inget emot att vara inspiratörer.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna