För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen och Vänsterpartiet skapar pyspunka i välfärden

Publicerad 4 dec 2017
Effekterna av vinsttaksförslaget kommer drabba många medborgare i form av minskad mångfald och valfrihet.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V) lanserar i en gemensam debattartikel att regeringen kommer att lägga fram ett förslag om vinsttak i välfärden. Frågan är dock om de inser att vad de faktiskt gör är att skapa pyspunka i välfärdssektorn.

Debattartikeln slår fast att regeringen i mars kommer att lägga fram ett förslag till vinstreglering i omsorgssektorn och skolsektorn, Förslaget kommer att grundas på det tidigare – starkt kritiserade – förslaget från välfärdsutredaren Ilmar Reepalu.

Förslaget slår blint

– Detta är mycket problematiskt, eftersom ett sådant förslag slår kategoriskt och hårt mot alla företag som bedriver hemtjänst, äldreboenden, förskolor, skolor med mera. Förslaget tar inte alls någon hänsyn till vilken kvalitet företagen håller i sin verksamhet, säger Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke.

Välfärdsutredningens förslag innebär för de absolut flesta företag en vinstnivå på 1-2 procent av omsättningen, det vill säga nära nog ett vinstförbud. Observera att vinsttaket inte handlar om ägarnas uttag av vinsten, vilket man kan förledas att tro när man läser S och V-debattartikeln. Välfärdsutredningens förslag handlar i stället om att begränsa företagens möjligheter att gå med vinst över huvud taget. Under sådana förhållanden går det över huvud taget inte att bedriva en verksamhet med kvalitet och långsiktighet.

Risken är stor att väl fungerande välfärdsföretag som levererar god kvalitet till medborgarna kommer att hamna i en ohållbar situation som tvingar dem att lägga ned sin verksamhet. 

– Risken är stor att väl fungerande välfärdsföretag som levererar god kvalitet till medborgarna kommer att hamna i en ohållbar situation som tvingar dem att lägga ned sin verksamhet. Välfärdssektorn kommer helt enkelt att drabbas av pyspunka, säger Ulrica Dyrke.

Minskad mångfald och valfrihet

Effekterna av vinsttaksförslaget kommer drabba många medborgare i form av minskad mångfald och valfrihet. När den privata förskolan tvingas lägga ned kommer barnen behöva byta trots att de känner sig trygga där. På samma sätt kommer äldre personer som är nöjda med sitt äldreboende inte kunna bo kvar när det tvingas lägga ned.  

 – En sådan utveckling riskerar att kunna bli mycket svår att hantera i de många kommuner som är starkt beroende av privata utförare för att kunna klara av sitt åtagande gentemot sina medborgare. De kommunerna måste då själva bygga upp kapacitet och verksamheter för att svara upp mot det bortfall som uppstår när de privata företagen försvinner, kommenterar Ulrica Dyrke.

Vårdsektorn kommer inte omfattas av det kommande lagförslaget, utan regeringen kommer hantera denna sektor i en särskild utredning. Sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) har uttalat att ”Vi tror ju inte att den modell som Ilmar Reepalu föreslår med ett vinsttak är det vi vill se inom sjukvården".

–Vi får hoppas att man från regeringens sida kommer ta sitt förnuft till fånga, åtminstone i fråga om vårdsektorn. Det behövs andra typer av lösningar som möjliggör fortsatt mångfald och valfrihet och som sätter kvaliteten och medborgarens bästa i fokus i stället för vinstfrågan, avslutar Ulrica Dyrke.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna