För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rätt fästa fokus vid kvalitet

Publicerad 13 dec 2017
Alliansen är för tillståndskrav och emot vinsttak i välfärden, sade de fyra partiledarna i samband med ett besök på ett äldreboende i Kista. Företagarna välkomnar uttalandet.

Partiledarna för allianspartierna uttalar hård kritik mot regeringens planer på att införa vinsttak i välfärdssektorn.

Allianspartiledarna framhåller att regeringen genom sitt vinsttak i praktiken vill förbjuda fristående verksamhet inom skola och omsorg och konstaterar att detta kommer att förstöra valfriheten för medborgarna. 

– Det är bra att allianspartierna uppmärksammar vinsttakets allvarliga effekter i form av nedläggning av privata välfärdsföretag och minskad valfrihet, säger Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke.  

Det är bra att allianspartierna uppmärksammar vinsttakets allvarliga effekter.

Kvalitetskonkurrens

I stället för vinsttak vill Alliansen se nationella kvalitetskrav för samtliga välfärdsverksamheter som ska utgå från resultat och utfall. De vill se en generell tillståndsplikt och att ägar- och ledningsprövning införs för att få bedriva skola, hälso- och sjukvård, omsorg och verksamhet inom socialtjänst och LSS. För att åtgärda kvalitetsbrister vill partierna se skärpta sanktioner.

Enligt Alliansens modell ska kontrollsystemen omfatta både fristående aktörer och offentlig sektor.

Det handlar om att utforma system som sätter fokus på kvaliteten.

– Detta är goda utgångspunkter för att genom kvalitetskonkurrens fortsätta utveckla den svenska välfärdssektorn. Det handlar om att utforma system som sätter fokus på kvaliteten i välfärdstjänsterna och som samtidigt bejakar en mångfald av aktörer och valfrihet för medborgarna, säger Ulrica Dyrke. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna