För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nya lagar från årsskiftet - har du koll?

Publicerad 14 dec 2017
Många nya lagar träder i kraft kring årsskiftet 2017/2018. Här är några som du som företagare bör känna till!
Det kan bli dyrare att köra förmånsbil för den som kör förmånsbil privat i områden med trängselskatt. Foto: Shutterstock

Billigare med första anställda även för AB och HB

Det så kallade växa-stödet utökas 1 januari 2018 från att bara omfatta enskilda näringsidkare till att även gälla enmansföretagare som har aktiebolag och handelsbolag. Nedsättning av arbetsgivaravgiften till drygt 10 procent får aktiebolag och handelsbolag som anställer sin första medarbetare.

Sänkningen av arbetsgivaravgifterna gäller till den del ersättningen inte överstiger 25 000 kronor per månad. Anställningen ska omfatta minst tre månader och en arbetstid på minst 20 timmar per vecka. Reglerna gäller till och med den 31 december 2021.

Skattelättnader för vissa personaloptioner införs.

Förändringen innebär att den anställde skattar först när aktierna som köpts genom personaloptionen säljs.

Förmånsbeskattning sker inte och arbetsgivaravgifter betalas inte när optionen utnyttjas. Men det är bara personaloptioner i företag som är max tio år gamla, med färre än 50 anställda och mindre än 80 miljoner kronor i nettoomsättning som omfattas av de nya reglerna och vissa branscher utesluts helt.

För den som genom optionerna blir delägare i ett fåmansföretag kan det dock fortfarande bli så att beskattning sker enligt 3:12-reglerna vid försäljning, vilket gör att en del av vinsten kan beskattas som inkomst av tjänst.

Mer skatt för många med förmånsbil

Det blir en förmån om företaget betalar trängselskatt, väg-, bro- eller färjeavgifter för privata resor med förmånsbil, även resor till och från arbetet. För en person som pendlar med förmånsbil i områden med trängselskatt kommer detta att leda till en ökad skatt på 5 000–10 000 kronor per år.

Krav på att anmäla verklig huvudman

Lagen om registrering av verkliga huvudmän träder i kraft vid årsskiftet. Om du inte redan har anmält verklig huvudman kan du göra det på Bolagsverkets webbplats.

Med verklig huvudman menas den som har mer än 25 procent av rösterna eller har rätt att tillsätta hälften av styrelsen. Om Bolaget inte har någon verklig huvudman ska även det anmälas.

Krav på LEI-kod

Om du i ditt företag ska handla med värdepapper, t.ex. obligationer eller aktier, ska ditt företag ha en LEI-kod vid transaktioner som sker fr.o.m. den 3 januari 2018.

Ditt företag kommer att få betala en avgift för registreringen men också en underhållsavgift löpande så länge registreringen består. Hur stor avgiften är varierar mellan olika leverantörer.

Tänk på att det kan ta tid att utfärda LEI-koden för ditt företag så skaffa en i god tid före ditt företag behöver använda den. Naturligtvis påverkar detta inte ditt företags organisationsnummer.

Utvisning på grund av slarvfel kan undvikas

En redan, men nyligen, införd regel. Från den 1 december 2017 har Migrationsverket haft möjlighet att avstå från att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete. Detta om arbetsgivaren, utan att Migrationsverket har vidtagit någon åtgärd, har avhjälpt brister i anställningsvillkoren som annars skulle leda till återkallelse.

Detta är en glädjande nyhet för alla som har arbetskraftsinvandrare anställda och oroat sig för att den anställde blir utvisad för ett mindre fel i anställningsvillkoren.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna