För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lyssna på jobbskaparna

Publicerad 4 dec 2017
Förmågan att minska arbetslösheten i grupperna som i dag står långt från arbetsmarknaden är i längden avgörande för Sveriges konkurrenskraft. Därför måste de reformer och åtgärder som föreslås utgå från småföretagens villkor. Det är där som fyra av fem jobb skapas.

De senaste dagarna har Moderaterna och Liberalerna riktat kritik mot de så kallade etableringsjobb som fack och arbetsgivare nyligen kom överens om. Företagarna ser också brister i överenskommelsen.

Vart fjärde småföretag anger kompetensbrist som det enskilt största tillväxthindret de möter i sin vardag. Samtidigt dras vi i Sverige med det största sysselsättningsgapet i OECD mellan inrikes och utrikes födda. Många kommer helt enkelt inte in på arbetsmarknaden. Etableringsanställningar är ett lovvärt initiativ, men når inte tillräckligt långt.

– Det krävs lösningar som är tillämpbara för alla företag i alla branscher för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för nyanlända och unga som inte når fram till jobben. Bland de små företagen finns ett skriande kompetensbehov, men krav på kollektivavtal i uppgörelsen stänger ute många småföretag. Att vare sig LO-förbunden Byggnads eller Transport vill vara med och att Bemanningsföretagen hålls utanför skapar ytterligare begränsningar, säger Anna Jansson Libietis, ansvarig för integrationsfrågor på Företagarna.

Det krävs lösningar som är tillämpbara för alla företag i alla branscher för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för nyanlända och unga som inte når fram till jobben. 

I dag skapas fyra av fem jobb i småföretag. Endast fyra av tio småföretag har kollektivavtal. Kompetensbristen i landets småföretag lindras inte av partssamtal där lösningarna enbart regleras i kollektivavtal.

– Vi ser att Sveriges jobbskapare de facto exkluderas från möjligheten att anställa nyanlända. För dem är det i praktiken många gånger omöjligt att känna till villkoren i komplexa kollektivavtal och hur de förändras, även om parternas målsättning sägs vara att göra etableringsjobben så enkla som möjligt, säger Anna Jansson Libietis.

Om inte reformerna anpassas efter småföretagens förutsättningar är risken stor att de blir verkningslösa.

Fler nyheter från Företagarna