För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Låt Migrationsverket få vara resonligt

Publicerad 19 dec 2017
Ingen ska behöva lämna jobbet och utvisas från Sverige på grund av att arbetsgivare gjort obetydliga fel i det krångliga regelverket för arbetstillstånd.

På tisdagen tog migrationsminister Heléne Fritzon emot delbetänkandet ”Mindre eller obetydliga fel gällande villkoren för arbetstillstånd” av utredaren Bertil Ahnborg. Förslagen syftar till att komma tillrätta med de orimliga konsekvenserna för såväl arbetsgivare som arbetstagare – samt Sveriges konkurrenskraft – om arbetsgivare begått ringa misstag gällande villkoren för arbetstillstånd.

– Det är vår bedömning att utredningens förslag skulle få god effekt för de små arbetsgivarna, säger Anna Jansson Libietis, arbetsmarknadspolitisk expert på Företagarna.

Blicka framåt

Den 1 december tog riksdagen ett första steg genom en lagändring som innebär att det nu är möjligt att avstå från att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete om arbetsgivaren avhjälper bristen utan att Migrationsverket har vidtagit någon åtgärd. Det utredningsförslag som nu presenterats tar vid efter det, då det visat sig att flertalet fall av felaktigheter upptäcks av Migrationsverket i samband med förlängningsansökan.

Det är vår bedömning att utredningens förslag skulle få god effekt för de små arbetsgivarna.

– Regelverket för arbetskraftsinvandring är oerhört omständligt och svårt, många småföretagare upplever att det är svårt att göra rätt. Därför är det lovande att förslaget innebär att myndigheterna kan göra en framåtblickande helhetsbedömning, säger Anna Jansson Libietis.

Skynda på

Migrationsminister Heléne Fritzon sade under pressträffen att regeringen har beredskap att hantera denna fråga skyndsamt och att ambitionen är att kunna lägga ett förslag på riksdagens bord under våren så att de nya reglerna kan träda i kraft till sommaren.

– Vi förutsätter sedan en skyndsam behandling och att ett nytt regelverk kan vara på plats snarast, säger Anna Jansson Libietis, arbetsmarknadspolitisk expert på Företagarna.

Fler nyheter från Företagarna