För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dags att fokusera på förlusterna hos offentliga välfärdsaktörer

Publicerad 19 dec 2017
Varje år går den offentligt drivna välfärden back med miljardbelopp, och nu behöver fokus skiftas till förlusterna hos offentliga välfärdsaktörer. Den slutsatsen drar Nima Sanandaji, utredare och teknisk doktor på KTH och Christian Ekström, vd på Skattebetalarna. En slutsats som Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke instämmer i, och framhåller att kvalitén måste stå fokus.

Den politiska debatten om privata utförare inom välfärden har allt för länge fokuserat på eventuella vinster, ofta med ett högt tonläge. Med Vänsterpartiet som pådrivare riskerar vi dessutom ett förslag om vinsttak som kan slå ut stora delar av välfärdssektorn. Men vad det ofta talas tyst om är förlusterna hos offentliga välfärdsutförare, något som enligt Företagarnas expert i upphandlingsfrågor föredömligt lyfts fram av Skattebetalarnas Christian Ekström och Nima Sanandaji i en debattartikel i Göteborgs Posten.

"Det är hög tid att höja blicken och diskutera såväl förluster som ineffektivt nyttjande av skattemedel hos offentliga aktörer.  Den ensidiga fokuseringen på vinster i välfärden har förtäckt det faktum att offentliga aktörer går med förlust. Vinstfrågan har även trängt bort den centrala frågan om att det måste vara kvalitet i välfärdsverksamheterna - oavsett utförare." Ulrica Dyrke, konkurrensexpert.

Konkurrenssnedvridande effekter

I debattartikeln framhålls att flera undersökningar visar att offentligt drivna skolor, vårdcentraler och äldreboenden ofta inte klarar sin ekonomi, utan går med förluster:

- Artikelförfattarna sätter fingret på viktiga aspekter för oss alla som medborgare och skattebetalare. Givetvis får detta beteende även konkurrenssnedvridande effekter för privata företag som agerar på samma välfärdsmarknad och som tar pengar ur sin egen ficka för att täcka upp för sina eventuella förluster, säger Ulrica Dyrke.

Artikelförfattarna pekar även på att förlusterna i offentlig sektor ofta döljs - i likhet med de tillskott som görs i form av skattemedel. Privata aktörer behöver däremot lämna in sina årsredovisningar till Bolagsverket och detta blir då offentliga handlingar.

- Det finns behov av tydlig redovisning även i offentlig välfärdsverksamhet. Genom att skapa en transparent redovisning kan medborgarna se vart skattepengarna tar vägen och man kan även identifiera eventuella konkurrenssnedvridningar mellan offentliga och privata aktörer, säger Ulrica Dyrke.

Kontraproduktivt med vinsttak

Artikelförfattarna menar att regeringen borde bekymra sig över det som faktiskt dränerar välfärdens resurser, nämligen att den offentligt drivna välfärden varje år går back med miljardbelopp.

- Vi på Företagarna instämmer i detta. Det blir kontraproduktivt att regeringen vill begränsa de privata företagens vinster när situationen ser ut som den gör. Låt i stället alla seriösa aktörer som vill vara med och utveckla kvaliteten i välfärdstjänsterna få vara det, och gör systemet både transparent och konkurrensneutralt, avslutar Ulrica Dyrke. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna