podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretag drar en lättnadens suck efter slopad entreprenörsskatt

Publicerad 26 aug 2017
Efterlängtat besked. Regeringen slopar förslaget om nya 3:12-regler som skulle slå hårt mot landets småföretagare.
Magdalena Andersson och Isabella Lövin håller pressträff. Bild från regeringens webbplats.

På en pressträff under lördagsmorgonen bekräftade finansminister Magdalena Andersson och Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, att regeringen slopar det kraftigt kritiserade förslaget om nya 3:12-regler, även kallat entreprenörsskatten.

Företagarna välkomnar att förslaget, som riskerade att hota jobben, tillväxten och innovationstakten i hela Sverige, nu dras tillbaka av regeringen.

– Det är en lättnadens suck som sveper över Företagar-Sverige efter dagens besked, säger Företagarnas VD Günther Mårder och fortsätter:

– Sedan förslaget presenterades har förtvivlade företagare hört av sig till oss för att berätta hur förslaget hade slagit mot deras verksamheter. Vissa var på väg att expandera och anställa men ändrade sina planer. Jobb kan alltså ha gått förlorade trots att förslaget inte ens hann träda i kraft.

Det är positivt ur flera perspektiv att skatten dras tillbaka, eftersom den politiska osäkerhet som präglat svensk politik under mandatperioden lagt en våt filt över många småföretagares vilja att ta risker och expandera sina verksamheter.

– Politisk oro och brist på förutsägbarhet är allvarliga tillväxthinder. Skatteförslagen och det parlamentariska läget har givetvis bidragit till ökad osäkerhet bland företagare. Jag kan bara välkomna att alliansen valde att lägga ett så starkt fokus på frågan och att regeringen nu valt att lyssna till kritiken och backa. Det är tusentals företagare som skulle drabbats, säger Günther Mårder.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna