För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Reepalus slutrapport betonar vinsttak före kvalitetsfokus

Publicerad 25 aug 2017
Reepalus vinsttaksförslag är långtgående och skulle medföra att de flesta företag kommer att behöva lägga ned sin verksamhet, skriver Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu har avslutat sitt arbete genom att presentera sitt så kallade slutbetänkande. I detta ställer han sig kritisk till möjligheten att mäta och följa upp kvalitet i välfärdssektorn (vård, skola och omsorg). Reepalu anser att utökade kvalitetskrav inte kan ersätta behovet av vinstbegränsning. Han betonar därför i slutbetänkandet att det förslag till vinstbegränsning som han tidigare presenterat måste genomföras.

- Reepalus vinsttaksförslag är långtgående och skulle medföra att de flesta företag kommer att behöva lägga ned sin verksamhet. Detta bortfall riskerar få allvarliga samhällsekonomiska effekter för landets kommuner och landsting och svensk välfärdssektor i stort. Många små kommuner är i dag starkt beroende av privata utförare för att klara av sitt åtagande, säger Företagarnas chefekonom Daniel Wiberg.

- Det blir kontraproduktivt att lägga förslag om vinsttak, eftersom det kommer att slå ut mångfalden och dynamiken i sektorn. Kvaliteten måste i stället sättas i främsta rummet i utvecklingen av den svenska välfärdssektorn. Enligt oss på Företagarna är genomtänkta kvalitetskrav och ersättningssystem samt utvecklad uppföljning rätt väg att gå, säger Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke.

Det är möjligt att lämna så kallade remissynpunkter på Reepalus slutbetänkande senast den 11 september. Läs mer här om Reepalus förslag och hur du kan lämna synpunkter. 

http://svarareepalu.nu/

 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna