För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Småföretagarfientligt försäkringsförslag

Publicerad 5 apr 2017
Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att privata sjukvårdsförsäkringar som betalas av arbetsgivaren ska förmånsbeskattas i framtiden. Deras förhoppning är att beskattningen ska inbringa en miljard i skatteintäkter. Anställda ska betala skatt på förmånen och arbetsgivare ska betala socialavgifter.

– Företagarna är kritiska till förslaget av flera skäl, säger Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch. Förslaget gör arbetskraftskostnaderna ännu högre, vilket slår särskilt hårt mot småföretagen som är extra känsliga för både kostnader och sjukfrånvaro både för egen del och för sina anställda. Det försvårar för småföretagen som skapar de flesta jobben. Dessutom riskerar en förmånsbeskattning att anställda som inte har så hög lön kanske inte längre har råd med sjukvårdsförsäkring då skatten minskar den lön man får netto. 

– Medlemmar hör av sig och är både arga och oroliga, säger Annika Fritsch.

I dag har 650 000 personer privata sjukvårdsförsäkringar. Den största andelen, över 450 000, är tecknade via arbetsgivaren. Att försäkringar av det här slaget är populära och har ökat i omfattning under senare år beror bland annat på att de avlastar den vanliga sjukvården och ger möjlighet att minska sjukfrånvaron genom att erbjuda ökad tillgänglighet. Denna tillgänglighet innebär inte förtur till den offentligfinansierade vården.

Enligt uppgifter i medier ska förslaget aviseras i budgetpropositionen och därefter läggas som en särskild proposition. Avsikten är att förslaget ska träda i kraft 1 juli 2018. Företagarna anser att det inte ska införas över huvud taget.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna