För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna kritiska till lönerapportering varje månad

Publicerad 15 apr 2017
I dag rapporterar Ekot om att riksdagen väntas fatta beslut i maj om en ny lag som innebär att företag ska rapportera lön och skatt till Skatteverket för varje anställd varje månad. Företagarna riktar kritik mot förslaget i radio-reportaget.

Om riksdagen fattar beslut om den nya lagen ska den börja gälla från sommaren 2018. Den ska då omfatta byggbranschen, krogar, frisörer, tvätterier och bara företag med fler än 15 anställda. Från och med 2019 ska den gälla alla företag i landet, rapporterar Ekot.

Det finns 80 000 företag som lämnar kontrolluppgift eller arbetsgivardeklaration på papper och inte via dator.

– Särskilt för dem kommer det här att bli väldigt mycket mer krångel. Det är inte säkert att man löser problem med kriminalitet och svartarbete genom att lägga ut en massiv uppgiftsbörda på företagen, säger Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna, i Ekot.

Pia Blank Törnros, rättslig expert på Skatteverket, säger i reportaget att hon inte anser att de nya kraven blir betungande för företagen.

Krögaren Fredrik Eriksson som också intervjuas i inslaget anser att det är bra att bekämpa svartjobb men att det räcker med de regler som redan finns.

Läs och lyssna på hela nyhetsinslaget i Ekot här

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna