headphones newspaper video-player

#begränsa inte välfärden – gör din röst hörd!

Företagarna och Svenska Vård lanserar kampanjen Begränsa inte välfärden! Det är en plats där alla som vill kan berätta sin historia om hur vardagen skulle påverkas om de föreslagna begränsningarna inom vård, skola och omsorg blir verklighet. Var med och påverka!
Publicerad 12 apr 2017

Många medmänniskor är oroliga för vad som kommer att hända med deras eller anhörigas vårdcentral, förskola, skola eller äldreboende som drivs av privata välfärdsföretag. Vi har lyssnat till politikers och företagares åsikter. Nu är det dags att låta vanliga människor komma till tals. På sajten Begränsa inte välfärden gör vi det möjligt för alla att berätta vad välfärdsföretag betyder för dem och framföra detta till ansvarig politiker, civilminister Ardalan Shekarabi.

Det är dags för regeringen att höra vad vanliga människor har att säga om de föreslagna frihetsbegränsningarna i välfärden. Förhoppningsvis kan vårt initiativ få diskussionen att handla om hur vi höjer kvaliteten i hela välfärden. Med genomtänkta kvalitetskrav, ersättningssystem och bra uppföljning kan välfärdssektorn fortsätta att utvecklas, i stället för att avvecklas, säger Günther Mårder, vd, Företagarna.

I november 2016 presenterade välfärdsutredningen (Ordning och reda i välfärden, SOU 2016:78) sitt förslag om att införa ett vinsttak för fristående aktörer inom välfärdssektorn. Om regeringen genomför förslaget innebär det i praktiken att de flesta företag som verkar inom vård, skola och omsorg tvingas lägga ned verksamheten. Det skulle medföra betydande problem och kostnadsökningar för kommuner och landsting runt om i landet.

– I dag finns hundratusentals människor som själva valt fristående utförare för sina välfärdstjänster. Om regeringen går vidare med förslaget riskerar det att slå undan benen på dessa människor och deras anhöriga. Samtidigt skapas kaos i den kommunala omsorgen. Det vore orimligt, säger Thomas af Bjur, förbundsdirektör Svenska Vård.

Exempel ur vardagen är viktiga för att få ansvariga politiker att förstå hur allvarliga konsekvenserna skulle bli av att gå vidare med utredningens förslag.

På kampanjsajten www.begransainte.se kan alla som vill berätta hur de skulle drabbas av begränsningarna i välfärden.

Om du har frågor kontakta Företagarnas pressjour på press@foretagarna.se eller 08-406 18 80

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor