headphones newspaper video-player

Ny tjänst ska stoppa bluffbolagen

De senaste fem åren har bluffbolagen lurat företagare på över tio miljarder kronor enligt polisen. Företagarna arbetar hårt för att tillsammans med polis och andra myndigheter bekämpa bedrägerierna. Nu har den digitala bluffkontrollanten Inyett lanserat ett verktyg som ska stoppa bluffmakarna.
Publicerad 20 sep 2016

Det Helsingborg-baserade bolaget Inyett erbjuder automatisk ekonomisk kontroll av kunder, leverantörer och betalningar. När en faktura skickas och skannas går en kopia till Inyett för granskning mot en databas där mottagaren kontrolleras före utbetalning. Om beloppet är orimligt i förhållande till tjänsten eller om bolaget flaggats som bluffbolag eller om det har skulder hos Kronofogden stoppas affären. Inom en minut ska då kunden få besked om fakturan bör betalas eller inte.

– Svenska bolag utsätts för omfattande ekonomiska bedrägerier, som uppgår till flera miljarder kronor varje år, och förra året ökade exempelvis antalet bluffakturor med 21 procent jämfört med föregående år. Inyett skyddar bolag och organisationer mot externa såväl som interna hot och mot manuella fel i alla betalningsrutiner, säger Jone Sølvik, vd på Inyett till webbtidningen DI digital som skriver om nyheten.

Affärsidén kom till när en av Inyetts grundare läste i tidningen att en kvinna i Skåne fått en felaktig inbetalning på sitt konto från en kommun. När kommunen skulle betala ut de vanliga 3 980 kronorna blev det istället 398 000 kronor. Kvinnan valde att resa till Söderhavet och spendera en stor del av pengarna. När hon återvände begärde kommunen pengarna tillbaka, men domstolen fastslog att kvinnan handlat i god tro. Då föddes Inyetts affärsidé om säkra betalningar.

Bolaget planerar enligt DI digital inför en kommande börsintroduktion och expanderar på marknaden genom ett omfattande avtal med PwC värt 40-50 miljoner kronor.

– Om en misstänkt annonsskojare ringer, anteckna namn och datum och vilket besked som getts. De uppgifterna är bra att ha om skojarna sedan ringer och påstår att du har beställt, det rådet ger Företagarnas juridiska rådgivning till de företagare som misstänker att de blivit utsatta.

Läs fler råd om hur du hanterar bluffakturor här.

Källa: DI Digital.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor