headphones newspaper video-player

Ny tjänst ska stoppa bluffbolagen

20 sep 2016
De senaste fem åren har bluffbolagen lurat företagare på över tio miljarder kronor enligt polisen. Företagarna arbetar hårt för att tillsammans med polis och andra myndigheter bekämpa bedrägerierna. Nu har den digitala bluffkontrollanten Inyett lanserat ett verktyg som ska stoppa bluffmakarna.

Det Helsingborg-baserade bolaget Inyett erbjuder automatisk ekonomisk kontroll av kunder, leverantörer och betalningar. När en faktura skickas och skannas går en kopia till Inyett för granskning mot en databas där mottagaren kontrolleras före utbetalning. Om beloppet är orimligt i förhållande till tjänsten eller om bolaget flaggats som bluffbolag eller om det har skulder hos Kronofogden stoppas affären. Inom en minut ska då kunden få besked om fakturan bör betalas eller inte.

– Svenska bolag utsätts för omfattande ekonomiska bedrägerier, som uppgår till flera miljarder kronor varje år, och förra året ökade exempelvis antalet bluffakturor med 21 procent jämfört med föregående år. Inyett skyddar bolag och organisationer mot externa såväl som interna hot och mot manuella fel i alla betalningsrutiner, säger Jone Sølvik, vd på Inyett till webbtidningen DI digital som skriver om nyheten.

Affärsidén kom till när en av Inyetts grundare läste i tidningen att en kvinna i Skåne fått en felaktig inbetalning på sitt konto från en kommun. När kommunen skulle betala ut de vanliga 3 980 kronorna blev det istället 398 000 kronor. Kvinnan valde att resa till Söderhavet och spendera en stor del av pengarna. När hon återvände begärde kommunen pengarna tillbaka, men domstolen fastslog att kvinnan handlat i god tro. Då föddes Inyetts affärsidé om säkra betalningar.

Bolaget planerar enligt DI digital inför en kommande börsintroduktion och expanderar på marknaden genom ett omfattande avtal med PwC värt 40-50 miljoner kronor.

– Om en misstänkt annonsskojare ringer, anteckna namn och datum och vilket besked som getts. De uppgifterna är bra att ha om skojarna sedan ringer och påstår att du har beställt, det rådet ger Företagarnas juridiska rådgivning till de företagare som misstänker att de blivit utsatta.

Läs fler råd om hur du hanterar bluffakturor här.

Källa: DI Digital.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD