För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Valfriheten hotad när det gäller kollektivavtal - "maffiametoder från facket"

Publicerad 20 okt 2016
I praktiken är det inte längre frivilligt att teckna kollektivavtal, säger Företagarnas politiska chef Patrik Nilsson. Bakgrunden är att allt fler LO-förbund med vad som upplevs som oschyssta stridsåtgärder tvingar in småföretag i avtalen.
Patrik Nilsson

Svenska småföretagare har lite att sätta emot när fackförbunden blir varse om att de saknar kollektivavtal, ja de agerar med rena "maffiametoder". Det menar tankesmedjan Timbro, vars nya rapport på ämnet Dagens industri på webben nu skriver om.

Timbro har granskat statistik från Medlingsinstitutet mellan 2006-2013. Då gjordes 166 varsel om stridsåtgärder med krav på att avtal skulle tecknas, vilka ledde till att 141 nya kollektivavtal. Av dessa skrevs 110 under endast på grund av varslet, medan de 49 fallen av stridsåtgärder slutade med 31 nya avtal, enligt Di.

- Vi har en grundläggande idé om att det ska vara frivilligt att teckna kollektivavtal, men det är beklagligt att det inte fungerar så i praktiken. Nationalekonomiskt ser inte Sverige längre ut som det gjorde för 30 år sedan, och då behöver vi fundera på vilka regler vi ska ha på arbetsmarknaden som matchar”, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna till Di.

"Skriv på, annars krossar vi ditt företag"

En företagare vittnar i tidningen om att fackförbundet hotat med "Skriv på, annars krossar vi ditt företag" och man skulle "skicka de elaka killarna från Stockholm" om denne inte skrev på. IF Metall själva menar dock att man "inte ska pådyvla något från förbundets håll, utan att det är upp till företagen att ansluta sig".

Läs hela artikeln i Dagens Industri

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna