För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt när ansvarskod för schysta villkor presenterades i Värmland

Publicerad 3 okt 2016
Företagarnas nya ansvarskod är tänkt som ett bra alternativ för småföretag med schyssta arbetsvillkor, men som kollektivavtalen inte passar för. Nyligen presenterades upplägget närmare i Värmland, där det väckte uppmärksamhet.

Lise-Lotte ArgulanderLise-Lotte Argulander, arbetsrättsjurist på Företagarna, besökte nyligen Karlstad och träffade medlemsföretag för att berätta mer om tanken bakom förslaget. Något som bland annat uppmärksammades i den lokala pressen.

Kollektivavtalen är inte, som de ser ut i dag, anpassade för den moderna arbetsmarknaden. Många småföretag är inte anslutna. Därför lanserar vi ansvarskoden som ger arbetsgivarna möjlighet visa att de kan vara ansvarsfulla och schyssta utan kollektivavtal, sade Lise-Lotte Argulander till nwt.se.

Förslaget har sedan tidigare presenterats för arbetsmarknadens parter, som ställer sig olika till förslaget. Svenskt Näringsliv och LO är kritiska.

Det verkar som om de vill ta en match med den stora arbetsgivarorganisationen, säger Thomas Andersson, ordförande i LO Örebro-Värmland, till nwt.se. Han menar enligt tidningen att Företagarna "bara ute för att försöka försämra villkoren och sänka lönerna för arbetstagare".

Patrik Nilsson, FöretagarnaStämmer det, Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef hos Företagarna?

 Nej, inte alls. Företagarna är en intresseorganisation och ingen avtalspart och det är inte heller syftet med ansvarskoden. Koden värnar såväl företag som sköter sig, som deras anställda. Vår önskan är att få till ett fungerande system för våra medlemmar, små företag, att visa att de är schyssta arbetsgivare. Kollektivavtalen är tyvärr alldeles för krångliga och kostsamma för att fylla den rollen för småföretag idag, något vi länge önskat skulle ändras, säger Patrik Nilsson.

Svenskt Näringsliv är i artikeln visserligen negativt inställda till ansvarskoden, men håller med om att kollektivavtalen idag ofta är för krångliga och kostnadsdrivande.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna