För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Unikon vann mot Nikon

Publicerad 25 nov 2016
Småföretagaren Ida Karlbom vann varumärkestvisten om namnet Unikon mot det globala kameraföretaget Nikon. "Det känns jättekul att äntligen kunna jobba vidare med mitt företag", säger hon i en intervju till Dagens Industri.

Uppdatering 15 december: Nikon överklagade inte domen i Patent- och Marknadsdomstolen vilket innbär att Ida Karlbom har rätt att använda Unikom som varumärkesnamn.

Följ Ida i Företagarnas Instagramstafett.

Vi har tidigare skrivit om Ida Karlbom och hennes varumärkestvist med kameraföretaget Nikon. När Ida skulle varumärkesskydda namnet på sitt företag, Unikon, stötte hon på problem. Nikon invände till PRV att Unikon var alldeels för likt Nikon och att det därför skulle stoppas. 

Men nu har Patent- och Marknadsdomstolen kommit med ett utslag. Ida Karlbom får rätt att använda namnet Unikon.

- Det känns jättekul att äntligen kunna jobba vidare med mitt företag. Jag har behövt ta hänsyn till situationen under lång tid och det ska bli skönt att slippa tjafsa med jurister”, säger Ida Karlbom till Dagens Industri

Nikon har dock någon vecka på sig att komma med invändningar, något som Idas advokat, Magnus Daar, delägare på advokatfirman Daar Fallberg, inte tror kommer att ske. 

- Det är positivt för svenska entreprenörer att frågan får ett tydligt svar och domen visar att samhället inte bidrar till att skydda gamla varumärken hur som helst, vilket har varit ett problem tidigare. Det skyddar mindre varumärken. Stora bolag som Nikon kanske ser hot som inte går ihop med verkligheten vi ser i dag sett till marknadsföring och sociala medier, säger han till Dagens Industri. 

För Ida Karlbom är det naturligtvis en lättnad att kunna gå vidare och arbeta med sitt företag. 

- Jag har inte kunnat satsa fullt ut och hoppas verkligen att jag kan göra det nu. Bolaget har varit som en hobbyverksamhet och jag har inte kunnat tjäna pengar på det eftersom framtiden har varit så osäker, säger hon.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna