podcast news play företagaren I media förmån faq

Så fungerar nya entreprenörsskatten – 3:12-reglerna

Hur skulle förslaget till den nya entreprenörsskatten påverka företagen i praktiken? I en intervju hos EFN reder Företagarnas skatteexpert Annika Fritsch ut begreppen.
Publicerad 11 nov 2016

Närmare 400 000 delägare i fåmansföretag berörs av förslaget kring entreprenörsskatten, eller 3:12 reglerna som de också kallas. Annika Fritsch, skattexpert på Företagarna reder ut hur de slår mot småföretag i en videointervju hos EFN.

- Vi på Företagarna är väldigt kritiska mot utredningen eftersom de föreslår så många skärpta regler som kommer påverka företag, slå mot investeringar och även möjligheten att skapa många nya jobb, säger Annika Fritsch i intervjun.

En sak som föreslås är att höja skatten från 20 till 25 procent.

- Det är en ganska kraftig skärpning på den utdelning eller kapitalvinst man får från ett företag. Men vad gäller påverkan på beteendet finns det andra skärpningar som är ännu allvarligare.

- Det allvarligaste med förlaget är att man inte ens vet hur detta kommer slå, det innebär att det är ett gigantisk experiment, anser Annika Fritsch.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.