För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"RUT-branschen behöver klara förutsättningar"

Publicerad 19 mar 2016
Mindre osäkerhet kring framtida rut-regler skulle göra mycket för branschen, och skapa nya företag och jobb. Det säger Dan Laino som driver städmarknadsplatsen Qleano.

Dan Lainio startade sin entreprenörsbana med ett UF-företag. Något som nu utvecklats till Qleano, en marknadsplats som kopplar ihop utförare av tjänster och köpare av tjänster, med ett 60-tal anslutna städbolag i hela landet. 

Dan Lainio

Efter regeringens förändringar, med sänkning av rut-avdragets tak, har branschen skakats om, menar Dan.

– Förändringen har skickat en tydlig signal till branschen om att nuvarande regering inte tror på RUT som arbetsmarknadsåtgärd, vilket påverkar framtidstron för många företagare. Jag är ju så klart partisk i detta men behovet av enklare jobb är stort och även den "vita" efterfrågan på tjänsterna finns där, något som säkerligen kommer påverkas om man avskaffar avdraget.

"Vi behöver ha klara och tydliga förutsättningar"

Hans största utmaning som RUT-företagare är de osäkra förutsättningarna för framtiden. Vilka spelregler kommer gälla framöver? Politikerna ger inga långsiktiga besked, menar han.

– Vi behöver ha klara och tydliga förutsättningar som inte förändras efter sex månader. Det gör det svårt att sätta en framtidsstrategi och göra större satsningar. Ska man ta bort rut-avdraget i slutänden? Då bör man ge branschen en chans att adaptera sig, samma sak med en sänkning av avdraget, säger Dan Lainio.

Än så länge är han dock positiv för egen del. Han ser många möjliga utvecklingsmöjligheter för bolaget.

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede. Vi märker att de små städföretagen uppskattar våra tjänster och våra konsumenter vår service - nu hoppas vi att vi kan höja kvalitén ytterligare för att göra det ännu enklare att köpa tjänster.

Den breddning av vilka tjänster som omfattas av rut-avdraget, som regeringen aviserat, följer han intresserat.

– Det vore intressant om man istället för att subventionera vissa tjänster ville se över en allmän momsänkning på tjänster inom B2C, eller tjänster överlag. Detta då tjänstesektorn är den sektor där jobben skapas i Sverige!

"UF öppnade upp en alternativ karriär- och yrkesväg"

För att få branschen att växa mer, och skapa än fler jobb och företagare, tror han också mycket på att sänka trösklarna. Formen UF-företag var viktig för hans fortsatta karriär som företagare. 

– UF öppnade upp en alternativ karriär- och yrkesväg jag inte visste fanns. Ingen hade berättat att man kunde bygga ett eget bolag från grunden utan den enda framkomliga vägen jag visste var att plugga vidare och göra karriär eller att ta en anställning och gå den vägen.

Därför tror han också på NF-företag, Företagarnas projekt som stöttar personer som är nya i Sverige att starta eget, och som till del liknar UF-konceptet.

– I grund och botten handlar det om att bygga självförtroende för entreprenören och få ökad förståelse för de spelregler som finns för företagare, såväl administrativa, juridiska som kulturella.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna