headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Nya krav på banker slår mot företagens möjligheter att låna

Finansinspektionen vill införa nya beräkningsmetoder för företagsutlåning. Något som kommer ställa till det för många företag, varnar Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.
Publicerad 1 mar 2016
Fakisimil svd.se och Daniel Wiberg.

Finansinspektionen (FI) vill höja kraven på bankerna för att få bort de brister de ser idag med framförallt företagsutlåning. 

Förändringarna görs  i ett försök att åtgärda de brister FI har sett i bankernas interna modeller, så att de blir robusta och kan kapitaltäcka de förluster som kan uppstå i företagsutlåning, uppger Uldis Cerps, avdelningschef på FI till Svenska Dagbladet.

 –  Det är där vi ser de största problemen, säger Uldis Cerps.

Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg intervjuas i samma artikel och varnar för att förslaget kan slå hårt mot företagens möjlighet att låna.

Något som förstås begränsar företags möjligheter att växa. Många företagare anser redan idag att det är svårt att få låna när det är dags att göra investeringar.

 – Vi anser att detta är beklagligt att man inför ytterligare kapitalkrav som kommer att slå mot företagsutlåningen. Det är just företag i tjänstesektorerna, i branscher som växer bra, som idag har störst svårigheter att få  finansiering. Och detta riskerar ju att slå extra hårt mot dem, säger Daniel Wiberg till SvD.

Riks

Mer från hela Sverige


Krönikor

Tema: LAS

Sätt stopp för halvmesyren om Las

Arbetsrätten måste reformeras. Det duger inte att försöka tvinga in företag i en omodern lösning som försvårar för småföretagen samtidigt som arbetslösheten och utanförskapet vä...


Coronakrisen