För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Entreprenör med näsa för affärer

Publicerad 14 jun 2016
Adrian Liljefors är en av företagarna du möter hos Företagarna i Almedalen i år. Framgångsplanen för hans NoseOption är "världens enklaste affärsidé" - en näspropp!

Adrian Liljefors26-åriga Adrian Liljefors har vana av företagande, inte minst som grundare av läxhjälpsföretaget Studiepoolen. För något år sedan såldes det och sedan två år tillbaka är det NoseOption AB, där han är vd, som ligger i fokus.

Under Almedalsveckan är han, tillsammans med flera andra spännande medlemsföretagare, på plats i Företagarnas tillhåll på Hästgatan 2 och visar produkter, pratar entreprenörskap och smarta affärer.

"Det bästa jag vet är när man kommer på en idé som kan underlätta för människor och som man samtidigt kan tjäna pengar på."

Berätta om er idé med NoseOption!

- NoseOption har utvecklat NOSA, världens första näspropp mot dålig lukt. Produkten reducerar effektivt dålig lukt utan att påverka andningen och vidgar samtidigt näsgångarna. Den fräscha mentholdoften gör att NOSA ger en uppfriskande känsla även vid förkylning och åksjuka. Produkten utvecklades från början som ett diskret luktskydd för anställda inom vården som ofta hamnar i illaluktande situationer.

- Mycket har hänt sedan lanseringen på den svenska vårdmarknaden för snart ett år sedan, och i dag säljs produkten även i Finland och Danmark med kunder så som sjukhus, ambulans, hemtjänst, polis, städföretag och industri. För två veckor sedan aviserade bolaget även att de har tagit in kapital i samband med den stundande apotekslanseringen på över 500 apotek runtom i Sverige. 

Varför är hälsotjänster spännande att satsa på just nu?

- Hela healthcaresektorn håller på att explodera av startups just nu, vilket är fantastiskt kul. Samtidigt tycker jag att det är extra kul är att vårt bolag och vår produkt NOSA skiljer sig så pass mycket från många andra snabbväxande bolag i branschen.

- I dag fokuserar många bolag på att utveckla tech-prylar och digitala plattformar. Vi har istället utgått från ett gammalt problem som alla stundtals utsätts för; dålig lukt, och utvecklat en lösning som är lika enkel som intuitiv: världens första näspropp. Dessutom har vi en extremt skalbar affärsmodell. 

Du har tidigare drivit läxhjälpföretag, och som 26-åring satsar du allt på näsproppar. Vad är det som gör företagande så spännande?

- Det är det roligaste som finns! Det bästa jag vet är när man kommer på en idé som kan underlätta för människor och som man samtidigt kan tjäna pengar på. Att sedan få förverkliga den idén är något av det häftigaste som finns och att tillslut få se din produkt eller tjänst hjälpa folk är otroligt givande. 

Du är medlem i Företagarna. Vilken fråga tycker du organisationen bör driva lite extra, för att underlätta för företagare?

- Jag tycker framförallt att man bör förenkla för mindre bolag att anställa folk. I dag är det ofta för dyrt och för stora risker för mindre bolag att börja anställa folk. Hade man minskat trösklarna, i form av skatter och anställningsskydd så är jag övertygad om att fler bolag hade vågat anställa i ett tidigare skede. Detta hade gynnat arbetsmarknaden och på lång sikt hela den svenska ekonomin.

- Att göra det enklare och mer fördelaktigt för företag att anställa unga och invandrare hade garanterat satt många fler i arbete och vi hade sett ett minskat utanförskap. Att förenkla skattereglerna kring personaloptioner är även det en viktig fråga för att gynna tillväxtbolag.  

Sverige behöver fler framgångsrika företag, kan nog de flesta hålla med om. Vad vill du ge för tips till den som funderar på att starta eget?

- Våga testa dina idéer! Det kan inte bli mer än fel och det är ju inte hela världen. För många är det nog klokt att sätta ihop ett kompetent team så tidigt som möjligt. En person kan inte vara bäst på allt, så försök hitta personer som är bra på sådant som du själv är mindre bra på. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna