För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bättre integration skapar fler framgångsrika företag i Sverige

Publicerad 28 jun 2016
Att ta emot många människor på kort tid innebär både en utmaning och en möjlighet. För att möta dem krävs att arbetsmarknaden öppnas upp för nya grupper, skriver Företagarnas vd Günther Mårder.

Texten är också publicerad på Almedalen2016.com

Sverige står inför en stor möjlighet. Aldrig förr har så många människor kommit till vårt land och det i en tid när företag och inte minst välfärdssektorn skriker efter arbetskraft. Att ta emot många människor på kort tid innebär samtidigt en utmaning, och för att möta den krävs att arbetsmarknaden öppnas upp för nya grupper.

"I dagsläget finns ingen nationell statistik över hur många av de nyanlända inskrivna på Arbetsförmedlingen som varit företagare eller entreprenörer i sitt hemland. Än mindre hur det ser ut bland gruppen asylsökande."

Dessa grupper består delvis av människor med helt andra erfarenheter och många gånger en lägre utbildningsnivå än vad vi varit vana vid i Sverige. Men många har också exakt den kompetensen som Sverige behöver.

Kartlägg kompetensen

Att tidigt i asylprocessen genomföra en kompetenskartläggning är viktigt för att kunna fånga upp dem som faktiskt omedelbart kan kliva in på arbetsmarknaden. Det handlar om människor med kompetens som företagen behöver, men också om människor med erfarenhet av att driva företag i sitt hemland.

I dagsläget finns ingen nationell statistik över hur många av de nyanlända inskrivna på Arbetsförmedlingen som varit företagare eller entreprenörer i sitt hemland. Än mindre hur det ser ut bland gruppen asylsökande.

Regeringen har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att kartlägga nyanländas utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet under tiden de väntar på beslut från Migrationsverket. Kartläggningsprocessen behöver dock påskyndas och det behövs en effektivt och hållbar metod att fånga upp dem med erfarenhet av entreprenörskap.

Nyanlänt företagande öppnar dörrar

Företagarna är positiva till regeringens Snabbspår för företagare, en nationell metod behöver upprättas för att skapa en hållbar kedja. För att dra vårt strå till stacken, och visa politiker vad civilsamhället kan göra, driver Företagarna projektet ”Nyanlänt företagande” där vi vill skapa en hållbar kedja och rätt förutsättningar för personer som har erfarenhet av entreprenörskap att starta företag i Sverige.

Deltagarna får utbildning i hur man startar och driver företag i Sverige och dessutom möjlighet att starta ett utbildningsföretag med stöd av en mentor, som själv är en etablerad företagare. Det är stora skillnader i hur man driver företag i olika länder och genom Nyanlänt Företagande vill vi se till att fler nyanlända entreprenörer kan starta hållbara och framgångsrika företag här.

Vårt koncept är utarbetat och redo att göras nationellt. Är ni intresserade av att diskutera detta vidare är ni välkomna till Företagarnas seminarium på tisdagen under Almedalsveckan.

Förbättra integrationen för fler framgångsrika företag

Fyra av fem jobb skapas i småföretagen och jobbtillväxten är en av de mest centrala frågorna för snabbare etablering av nyanlända. Sverige behöver med andra ord fler framgångsrika företag så att fler kan komma i arbete.

Vi behöver stärka företagarklimatet så att näringslivet kan bidra till en mer effektiv integration, men vi behöver också förbättra integrationen så att fler framgångsrika företag kan växa fram.

Günther Mårder, vd Företagarna

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna