För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Patrik brinner för digitalisering och produktutveckling

Publicerad 1 jul 2016
Hej Patrik Friman, med företaget Zatell, en magnetisk glasögonhållare som håller sol- och läsglasögonen på plats.

Berätta om dig och företaget!

Jag är en 20-årig superentreprenör som brinner för digitalisering och produktutveckling. Kort och gott sagt - att lösa problem och göra vardagen enklare. Jag var lyckosam och blev kontorschef för LNX Marketing direkt efter studenten, ett Field-Marketing företag där jag fick chans att anställa ett tiotal av mina klasskamrater från gymnasiet. Det var en wow-känsla!

Efter 5 månader sa jag upp mig och ombildade mitt UF-företag till ett aktiebolag. Vi fick en raketstart och idag finns Zatell representerat i 300-butiker över hela Nordeuropa. Vid 19-års ålder blev jag en av de yngsta att komma in i Clas Ohlsons sortiment. Jag är entreprenören som vågar och går in med helhjärtat i allt jag gör. I maj blev jag utsedd till ’’Årets unga nykomling’’ av Norrköpings Näringslivskontor.

Vad är spännande med din bransch?

Det blommar ständigt ut nya trender i detaljhandeln och så gäller att stå på tå. Vi brukar säga att syns man inte så finns man inte. Detaljhandelns förändring gör arbetet spännande och veckorna ser mycket annorlunda ut. Det är roligt att variera sitt arbete och just nu håller vi på att utöka internethandeln.

Varför blev du företagare?

När man driver eget har man en fantastisk möjlighet att förverkliga sig själv och sina idéer. Det innebär att man kan styra sig själv i en helt annan riktning än i en vanlig anställning. Det är roligt att styra sin egen tid, sätta upp sina egna mål och göra det man känner passion för. Om företaget når ett bra resultat så har man chans att expandera företaget och på längre sikt åtnjuta resultatet.

 Vilka frågor tycker du är viktiga att driva för ett bättre företagarklimat?

Den viktigaste frågan är nog hur vi kan öka intresset för entreprenörskapet. Så vi får fler drivna människor att  driva företag. Därför tycker jag det är viktigt att föra frågan hur vi skapar bättre villkor för småföretagare, i form av lägre arbetsgivaravgifter och andra skatter. För om det startas fler företag, skapas det fler arbetstillfällen och allt fortsätter i en god spiral.

Vilka är dina bästa tips till den som vill starta företag?

Man måste våga tro på sig själv och plocka fram modet och inse att livet handlar om att utvecklas. Det finns många företagare där ute och det finns alltid något att lära av alla. Om man är sugen på att starta eget så är det smart att kontakta någon företagare man känner.

Där kan man få mycket inspiration till att våga utmana sig själv och samhället. Innan man startar ett företag så är det också viktigt att göra noggranna analyser och att förbereda sig väl. Till sist bör man säkerställa att personerna i företaget har de rätta kunskaperna och färdigheterna. Annars kan det vara lägligt att ta in fler delägare. Då kommer det att flyga!

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna