För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Almedalen: "Företagarna spelar en viktig roll!"

Publicerad 11 jul 2016
Under Almedalsveckan fick Företagarnas statistiker René Bongard uppleva på nära håll att Företagarnas undersökningar, analyser och rapporter verkligen används i praktiken av forskare och beslutsfattare.

René Bongard sammanfattar Almedalsveckan 2016 ur statistikerns perspektiv - och även med ett perspektiv som relativt ny i Sverige.

Rene BongardNär jag började jobba på Företagarna för drygt två år sen (som statistiker på avdelningen Analys & Opinion), bara några dagar efter jag flyttade från Nederländerna till Sverige noterade jag att mina kollegor ofta pratade om ”Almedalen”. Jag visste inte vad det var, men förstod att det var något speciellt. De senaste två åren har jag varit med i förberedelserna  inför Almedalen, och följde händelserna i Visby på distans från Företagarnas huvudkontor i Stockholm.

I år var jag med på ön och upplevde Almedalen. Jag laddade ned Almedalsguiden 2016 för att titta på utbudet av seminarier. Listan var lång, även för lång för att skrolla igenom: 3 829 events! Jag undrade om vårt, Företagarnas, budskap verkligen skulle nå fram i bruset, med så många events och aktörer på plats. Och hur mycket kommer alla ihåg av budskapen efter semestern, som för många följer direkt efter Almedalsveckan?

Unik atmosfär

Efter tre dagar i det vackra Visby kan jag bekräfta att Almedalsveckan är mycket speciell. Atmosfären är helt unik. Människorna är väldigt öppna; alla vill prata om och diskutera de aktuella och relevanta samhällsfrågorna.

Forskare, politiker, företagare, intresseorganisationer, journalister, myndigheter. Alla är på plats och debatterar.

Nya idéer och kunskap presenteras i de olika seminarierna. Nya kontakter och samarbete skapas och etableras. Samtalen och debatten utmanar en att fundera och reflektera över sina egna tanker och idéer.

Motiverande se våra siffror användas

Jag deltog bland annat i seminarier som handlade om finansiering, start-up företag, hållbarhet, digitalisering, innovation, delningsekonomi, politik, integration, Europeiska Unionen och lyssnade till intervjuer med och tal från de flesta riksdagspartierna.

För mig som Företagarnas statistiker var det väldigt motiverande att se att våra undersökningar, analyser, rapporter och annat statistiskt underlag som vi tar fram verkligen används av forskare och beslutsfattare.

Till exempel så visade näringslivets forskningsinstitut Ratio under ett seminarium en undersökning som vi på Företagarna har gjort, och vice ordförande näringsutskottet Lars Hjälmered (M) nämnde några undersökningsresultat från vår senaste finansieringsrapport.

Från många håll hör jag att Företagarnas arbete uppskattas mycket. Vi är verkligen en viktig organisation.

Vi fortsätter arbeta för småföretagen

Småföretagen är nyckeln till många av Sveriges största utmaningar. Många är redan medvetna om detta. Det finns dock några politiker som behöver lite mer hjälp och tid med att förstå småföretagens betydelse för jobben och välfärden, och därför är det viktigt att vi fortsätter kämpa för småföretagens villkor och ett bättre näringslivsklimat!

Det var givande att vara i Almedalen. Dagarna kännetecknades av en atmosfär av öppenhet, respekt för andras åsikter, tillgänglighet och en bred och stark vilja att förbättra Sverige. Jag är övertygad om att Almedalsveckan spelar en stor och viktig roll i det svenska samhället.

Efter min första Almedalsvecka kommer jag åter till kontoret med många nya idéer och mycket inspiration för att jobba för våra medlemmar.

De viktiga småföretagen!

/René Bongard, statistiker

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna