För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Allt fler jobb försvinner i ROT-branschen

Publicerad 26 jul 2016
Sedan regeringen minskade ROT-avdraget till 30 procent har antalet företag som utför ROT-arbeten minskat rejält och ligger nu på en all-time-low, visar siffror från Skatteverket.
ROT-siffror

Under februari till och med juni är det i genomsnitt 22 891 företag som utför ROT-arbeten.

Så få företag har det inte varit under de senaste sex åren: 2010 var motsvarande siffra 23 557 företag. Enbart under juni månad är det 24 591 företag som utfört ROT-arbeten, jämfört med 27 128 företag i juni 2010.

- Det är synd att regeringen inte inser att ROT skapar många vita jobb. Hur många av dessa företag som tvingats säga upp människor vet vi inte, men det vi hör från våra medlemsföretag är att många tyvärr har tvingats skära ner, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

Antalet köpare har också minskat första halvåret mellan februari och juni. Jämfört med förra året är det 22 147 färre som har köpt ROT-tjänster.

- Vi hoppas att så många som möjligt fortsätter att köpa tjänsterna vitt och att företagare i branschen inte råkar ut för en konkurrenssituation från svartarbetare. Men risken är att vi går miste om viktiga skattepengar som istället skulle kunna gå till vår välfärd, säger Patrik Nilsson.

Företagarna har länge arbetat för att ROT-avdraget ska återställas till minst tidigare nivå och driver därför #rotupproret. Siffrorna från Skatteverket bekräftar vad en tidigare undersökning bland våra medlemmar visade; att antalet jobb kommer att minska och att företag kommer att tvingas lägga ner.

 

För mer information kontakta:

Terje Frennefalk
Pressekreterare
Mobil: 070 – 788 74 61
Mejl: terje.frennefalk@foretagarna.se

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna