För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Jobb för nyanlända befaras försvinna efter halverat rut-tak

Publicerad 7 jan 2016
Branschoron när RUT-taket minskas tas upp i en artikel i Sydsvenskan. "Minskas våra arbetstillfällen drabbar det framför allt nyanlända"
Foto: Pixabay och fakisimil Sydsvenskan.

2014 köpte svenskarna ruttjänster för tre miljarder kronor. I år halveras taket och i branschen oroas man över fler svartjobb och färre möjligheter till arbete för nyanlända, något som tas upp i en artikel i Sydsvenskan.

– Avdraget har varit en monumental framgång för att kunna städa upp i branscher som haft mycket svarta pengar och i stället kunnat skapa vita jobb. Rut har varit en väldigt bra integrationsmotor. Av den anledningen mycket olyckligt att man begränsar avdraget, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef i Företagarna Region Syd till tidningen.

I artikeln intervjuas också Eva Hertzman från Hemfrid som har en stor andel anställda från andra länder. Det halverade avdraget kan göra det svårare för städföretag att vara med och skapa jobb för nyanlända, menar hon.

– Vi skapar många arbetstillfällen för personer som får sitt första arbete i Sverige och ska ta sig in på arbetsmarknaden. Minskas våra arbetstillfällen drabbar det framför allt nyanlända.

Mihaela Henta, som är städerska ursprungligen från Rumänien, på Hemfrid, tar dock en dag i taget.

– Jag är inte orolig för att förlora jobbet nu när reglerna förändras. Det är bara att jobba på, säger hon till Sydsvenskan.

Påverka rut-avdragets framtid!

Finansminister Magdalena Andersson vill ha förslag på fler tjänster som kan ingå i rut-avdraget. Vi samlar era förslag i #rutuppropet.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna