podcast news play företagaren I media förmån

Småbolagen behöver hjälp med export

Det finns en stor outnyttjad exportpotential bland småföretagen. Många skulle behöva hjälp att etablera sig på nya marknader, visar en ny undersökning från Företagarna.
Publicerad 1 feb 2016
Export. Foto: Shutterstock

– De vanligaste problemen för småföretag som gör affärer utanför Sveriges gränser är svårigheter att förstå hur regelverk och företagskultur i det aktuella landet fungerar, språkbarriärer, tullhantering och att hitta en lämplig samarbetspartner, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Daniel Wiberg Företagarna

– Små företag är ofta i behov av exportstöd för en framgångsrik etablering på den internationella marknaden, men undersökningen visar att få företag använder offentligt internationaliseringsstöd.

Oroande trend

Trenden där Sverige tappar i internationell konkurrenskraft är mycket oroande. Regeringens exportstrategi är ett steg åt rätt håll men dessvärre saknas ett tydligt fokus på småföretagen, trots att det är i dessa den största potentialen finns. Småföretagens exportvärde har ökat med 99 procent sedan år 2000, storföretagens exportvärde har under samma period endast ökat med 36 procent.

– Långsiktigt, för skapandet av jobb i Sverige, är det oerhört viktigt att de små företagen får ge sig ut på en internationell marknad. Därför måste vi ha ett separat spår i regeringens exportstrategi som är ännu mer inriktat på de mindre företagen. De behöver ett flexibelt stöd som de själva kan vara med och påverka, säger Daniel Wiberg.

Skolpengs-liknande stöd

Bland annat vill Företagarna utveckla satsningen på Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar.

– Det är också viktigt att  privata konsultföretag får vara med och komplettera det offentliga exportstödet. Man kan tänka sig en slags "skolpeng" riktad mot de mindre företagen. Att företagaren får en peng så att man själv kan upphandla det stöd man bäst behöver, säger Daniel Wiberg.

Förra veckan skickade Företagarna tillsammans med flera näringslivsorganisationer ett öppet brev till näringsminister Mikael Damberg för att uppmärksamma honom på problematiken i exportstrategin..

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Det här ska du fokusera på Damberg!

Mikael Damberg presenterades som ny finansminister. Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén, presenterar nu fem förslag på reformer som den nytillträdde finansministern bör fokusera på.

Styr upp Arbetsförmedlingen

Regeringen måste styra upp Arbetsförmedlingen vars ledning tycks vilja göra allt utom att arbeta med sitt kärnuppdrag, skriver Företagarna i Expressen.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.