För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Mycket administration med lönekartläggning varje år

Publicerad 24 feb 2016
Regeringen utreder möjligheten att ålägga företag att genomföra en lönekartläggning varje år istället för vart tredje år som idag. Lönekartläggningens syfte är att komma till bukt med de oskäliga löneskillnader mellan män och kvinnor som fortfarande finns.

Den strävan tycker vi givetvis är bra, men för små företag kräver kartläggningen mycket administration. I den lagrådsremiss som precis kommit står det att man fått kritik för just den administrativa bördan från olika remissinstanser, men ändå väljer man att gå på utredningens förlag om en kartläggning varje år.

Nu ska kartläggningen gälla även för företag med mer än 10 anställda istället för 25 som det var tidigare. Trots kritiken från remissinstanserna finns inga förslag på hur den administrativa börda ska lättas, vilket kommer att slå hårt mot de små företagen. Dessutom framgår det av lagrådsremissen att den positiva effekt som lönekartläggningen har är tämligen liten. Varför man då vill omfatta även mindre företag är för oss obegripligt.

Företagarna efterlyser förslag på hur lönekartläggningen ska kunna genomföras på ett enklare sätt så att det inte bara blir ännu ett stort administrativt påslag för de små företagen.

Läs lagrådsremissen här.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna