För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Krångligare regler för egenföretagare

Publicerad 25 feb 2016
Allt fler företagare tycker att lagar och regler som gäller för företag blivit krångligare det senaste året. Företagarnas chefsekonom varnar för att det skadar jobbtillfällen och tillväxt.
Daniel Wiberg
{Embedkod för tex youtube}

 

Allt fler företagare tycker att lagar och regler som gäller för företag blivit krångligare det senaste året. Något som hindrar företagens tillväxt, visar ny undersökning från Näringslivets regelnämnd. Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg intervjuades på ämnet i P1 Morgon 25/2.

– Småföretagare upplever regelbördan som väldigt betungande. Regler är väldigt betydelsefulla för ett framgångsrikt företag men samtidigt medför reglerna kostnader, tid och pengar, att administrera. Både direkta, i form av tillsynsavgifter, och indirekta som kanske är betydligt större för samhället som helhet, som att man inte vågar anställa eller expandera. Det är ett väldigt stort hinder för tillväxten, sade Daniel Wiberg i intervjun.

Företagaren Li Zettervall, som också hörs i inslaget, tycker att reglerna blivit mer komplexa.

– Förut kunde jag göra mina egna deklarationer men det kan jag inte längre, säger Li Zettervall, företagare i Stockholm.

Hon skulle också egentligen vilja anställa men drar sig för att det verkar för krångligt och kostsamt.

 Det är för svårt att anställa. Tänk om någon blir sjuk, eller gravid, då står jag där och ska betala, det går inte runt, säger hon till P1 Morgon i Sveriges Radio.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna