För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hård kritik mot lagförslag om tillfälliga uppehållstillstånd

Publicerad 29 feb 2016
Företagarnas vd Günther Mårder varnar för dränering på kunskap.
Günther Mårder

I helgen kom mycket kritik från flera håll mot regeringens lagförslag om att införa tillfälliga uppehållstillstånd. Uppehållstillstånden är tänkta att bara kunna bli permanenta om en nyanländ lyckas hitta en försörjning. Företagarnas vd Günther Mårder var en av dem som ifrågasatte förslaget.

– Det kan bli så att en högutbildad tar ett enkelt jobb i stället för att ta ett eller två år som behövs för att verifiera sina kunskaper och etablera sig som till exempel läkare. Det kan på så sätt bli en dränering på kunskap, sade Günther Mårder till Sveriges Radio.

"Medvetet för att slå ut de svagaste?"

Han medverkade också i en artikel på ämnet i Dagens Industri 27/2 där han kommenterade nyheten så här:

– Man undrar om politikerna utformar sina förslag medvetet just för att slå ut de allra svagaste som blir en stor belastning för ekonomin", säger Günther Mårder.

Även Saco, TCO och Arbetsförmedlingen sällar sig till dem som ifrågasätter förslaget.

– Jag har svårt att tro att Ylva Johansson kommer att svälja detta. Det slår undan benen för alla akademiker, säger Ursula Berge på Saco till Dagens Industri.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna