För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bostadsbristen hindrar nyanställningar

Publicerad 10 feb 2016
Svårigheterna att få tag på bostäder - inte minst i Stockholm - sätter stopp för små och medelstora företag att växa. Ett problem som Företagarna och våra medlemmar allt oftare upplever och även på Arbetsförmedlingen finns en ökande oro för hur bostadsbristen hindrar att nya jobb kan skapas.

Vi på Företagarna får ofta höra från våra medlemsföretag att de inte kan anställa den personal de vill eftersom personen inte kommer att kunna skaffa bostad. Framförallt är problemet utbrett i Stockholsmregionen men även på andra platser i Sverige upplever företag problemen.

Stockholmshandelskammare har gjort en undersökning där över hälften av 600 tillfrågade företag i Stockholm anser att bostadssituationen försämrar möjligheterna till rekrytering. Och värre blir det, enligt Maria Rankka, vd handelskammaren.

– Det är väldigt allvarligt att vart fjärde företag skulle kunnat växa med fler jobb och fler nya anställda om det inte varit för bostadsbristen. Bostadsbristen leder till att jobb slås ut, säger hon till Sveriges Radio.

Mjukvaruföretaget Tacton Systems är ett av många drabbade företag och bolagets vd Christer Wallberg är minst sagt bekymrad.

– Det är väldigt konstigt att det ska vara groteskt svårt att hitta ett boende i Stockholm som är en stad som har en fantastisk situation, som skulle kunna bli ett ledande Silicon Valley of Europe. Vi hämmas av att personal inte har någonstans att bo, trots att det finns så gott om utrymme. Det tycker jag är mycket konstigt om man jämför med andra länder, säger Christer Wallberg till Sveriges Radio.

"Läget är akut, företagare har allt svårare att hitta personal som de behöver" 

Idag debatterade därför Företagarnas vd, Günther Mårder med Mehmet Kaplan, bostadsminister, frågan i Sveriges Radios P1 Morgon. 

– Läget är akut, företagare har allt svårare att hitta personal som de behöver till följd av att många utifrån landet har svårt att motivera en flytt till Stockholm för det blir ett allt för svårt ekonomiskt risktagande när bostadspriserna och hyresmarknaden ser ut som de gör, säger Günther Mårder i programmet. 

Kaplan menar att det under lång inte har byggts tilläckligt och att regeringens bostadspaket med stöd till de som bygger hyresrätter delvis ska komma till rätta med problemen. 

– Men det finns också ett problem med rörligheten på det befintliga beståndet, säger Mehmet Kaplan, vi måste få igång rörligheten också.

Är då regeringen på rätt väg Günther Mårder?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det finns många relativt enkla men ganska dramatiska skattereformer man skulle kunna göra för att öka rörligheten på marknaden. Ett är att se över  flyttskatterna så att det blir mer skatteneutralt att byta till ett mindre boende utan att vi utlöser negativa effekter för individen vid det tillfället. Då skulle vi kunna få loss stora ytor med bostäder, säger Günther Mårder.

I Solna strax utanför Stockholm finns Arbetsförmedlingens arbetsgivarcenter. En verksamhet som startades i höstas och där jobbar ett 40-tal personer som enbart arbetar med arbetsgivarnas rekryteringsbehov. De arbetar bland annat med en uppsökande verksamhet för att hitta jobb.

Henrik Cederberg på Arbetsförmedlingen säger att bostadsbristen hämmar företagens tillväxt i regionen.

– Jag har varit med om rekryteringsuppdrag där man har avstått från att gå vidare med processen eftersom man inte hittar rätt person boende i Stockholm. Däremot har man hittat rätt person boende på annan ort, men avstått från att rekrytera denne eftersom man inte trott att personen kommer att hitta en bostad i Stockholm.

Här kan ni läsa reportaget och höra debatten (längst ner på sidan).

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna