För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Arbetsförmedlingen vill att taket för Rut-avdraget höjs igen

Publicerad 3 feb 2016
Nu stämmer också Arbetsförmedlingen in i önskemålet om ett höjt Rut-tak, för att skapa så många jobb som möjligt.
Arbetsförmedlingen. Pressbild.

Taket för hur mycket man får dra av när man anlitar Rut-tjänster sänktes vid årsskiftet från 50 000 till 25 000 kronor. Något Företagarna ställt sig starkt emot. 

Inte heller Arbetsförmedlingen tror att regeringens förslag, om att antalet Rut-tjänster ska bli fler, kommer att lösa nyanländas situation på arbetsmarknaden, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Då är det helt enkelt risk att vissa familjer, vissa personer, slår i taket på 25 000 kronor och därför inte efterfrågar tjänsterna lika mycket som de skulle göra om taket låg på 50 000 kronor, säger Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör, enligt SR.se.

Också Svenskt Näringsliv är inne på samma linje.

Mycket olycklig sänkning

Företagarna anser att sänkningen av taket som skedde är mycket olycklig. Med rutjobbens hjälp har många människor kunnat gå från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till sysselsättning. Åtgärden är effektiv och ekonomiskt lönsam för både företagen, de som får jobb och statskassan.

– Sänkningen kan medföra att konsumenter får välja bort någonting för att de inte vill slå i taket. Då kommer de effekter som man vill ha på arbetsmarknaden inte att inträffa i samma utsträckning, kommenterar Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna