För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ansvarskoden tar form

Publicerad 25 aug 2016
Bra villkor utan kollektivavtal är en verklighet i många småföretag. Därför tar Företagarna fram en ansvarskod – arbetet pågår nu för fullt.
Ny ansvarskod för företagare


Kollektivavtalen är, som de ser ut idag, inte anpassade för den moderna arbetsmarknaden. Många småföretag är inte anslutna. Därför klubbade Företagarnas kongress redan i maj igenom framtagandet av en ansvarskod, som ger arbetsgivare möjlighet att visa att man kan vara en ansvarsfull och schysst arbetsgivare även utan kollektivavtal.

Patrik Nilsson, FöretagarnaUnder sommaren, bland annat under Almedalsveckan, diskuterades frågan vidare under parollen #schystavillkor.

Hur har förslaget om en ansvarskod tagits emot hittills? 

 När vi pratat med företagare om detta har många varit nyfikna och positiva. Kollektivavtalen som de ser ut idag passar inte alla företag, berättar Patrik Nilsson, chef för Analys & Opinion på Företagarna.

Det finns förstås de som är nöjda med avtalen, och där är det givetvis helt rätt att använda sig av kollektivavtal, men allt för ofta är de för krångliga och för dyra för småföretag. Det har många vi pratat med känt igen sig i.

 Vi har också diskuterat med arbetsmarknadens parter, bland annat på ett seminarium i Almedalen. De hade många åsikter även om de inte alltid håller med oss, av rätt naturliga skäl.

Och nu drar arbetet med ansvarskoden igång på allvar.

 Vi bildar i dagarna en referensgrupp av företagare. De kommer att påbörja sitt arbete med ansvarskoden i september. I ansvarskoden kommer delar för försäkring och pensioner ingå, och även där undersöker vi olika möjligheter just nu.

När kommer medlemsföretag kunna nyttja ansvarskoden?

 Målet är att det ska bli verklighet våren 2017, så det ligger inte allt för långt borta i tiden!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna