podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Räntan lämnas oförändrad

Publicerad 28 okt 2015
Reporäntan ändras inte och ytterligare statsobligationer köps, meddelar Riksbanken. Det är bra för våra exportföretag att riksbanken försöker hålla nere värdet på kronan, menar Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.
Daniel Wiberg om reporäntan

Riksbanken behåller reporäntan oförändrad men köper statsobligationer för ytterligare 65 miljarder kronor för att värna inflationsuppgången. Det var beskedet som kom på onsdagen 28 oktober.

Ett av skälen bakom Riksbankens beslut är att kronan har stärkts under hösten vilket riskerar att motverka inflationsuppgången.

I övrigt konstaterar Riksbanken att den svenska konjunkturen fortsätter att stärkas och det finns en tydlig trend uppåt i inflationen. Fortsatt osäkerhet råder dock kring styrkan i den globala konjunkturen.

Även andra centralbanker i omvärlden, och framförallt Europeiska Centralbanken ECB, väntas därför föra en expansiv penningpolitik under en ännu längre tid.

-  Det är bra för våra exportföretag att riksbanken försöker hålla nere värdet på kronan, det gör våra exportvaror billigare i förhållande till andra länders varor. Men samma strategi används av andra centralbanker också. Så en viss förstärkning av kronan kommer nog ändå att ske över längre sikt, då den svenska ekonomin är relativt stark i förhållande till många andra EU-länder, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Beslutet om reporäntan kommer att tillämpas från och med den 4 november. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna