podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Löfven, här är några förslag för bättre integration

Publicerad 28 okt 2015
Att ge företagen skulden är inte rätt väg för lyckad integration, Stefan Löfven. Här är några bättre förslag!
Skärmdump från Dagens Industri

Statsminister Stefan Löfven skyller den misslyckade integrationen på företagen, rapporterar Di.se . På Nordiska rådets session om den svenska flyktingpolitiken, ska han ha anklagat näringslivet för att diskriminera invandrare.

Underlätta anställning

- Diskriminering är ett problem på svensk arbetsmarknad i dag och det är viktigt att företag arbetar med detta. För att underlätta integrationen bör dock statsministern och regeringen göra det enklare för företag att anställa, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

Det kan bland annat göras genom lägre kostnader i form av arbetsgivaravgifter, men också genom en moderniserad arbetsrätt.

Mindre företag öppnare

För att underlätta integrationen borde regeringen också i större utsträckning fokusera på småföretagens förutsättningar. Forskningen visar att småföretag är mer öppna än storföretag när de rekryterar personal. Storföretag är oftast mer strikta i sina kriterier och därför mindre benägna att anställa till exempel personer som kommer direkt från långvarig arbetslöshet.

Praktik ett sätt

Många av Företagarnas medlemmar står också redo att ta emot praktikanter från asylboenden, men det projektet har fastnat i Migrationsverkets byråkrati.

- Det finns många faktorer som hindrar en lyckad integration, men att ge företagen skulden istället för förutsättningar att växa och anställa är inte vägen framåt, säger Patrik Nilsson.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna