För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Jobbskaparna exkluderas ur regeringens "100-klubb"

Publicerad 13 okt 2015
Regeringen - släpp ert fokus på stora företag. Det är hos Sveriges småföretag det bubblar av engagemang, idéer och, inte minst, arbetstillfällen, anser Företagarnas Patrik Nilsson.
Patrik Nilsson

Regeringen presenterade igår förslaget "100-klubben" som innebär att Arbetsförmedlingen ska  erbjuda stöd och paketlösningar till större företag som vill vara med och bidra till etableringen av nyanlända och samtidigt klara sin arbetskraftsförsörjning.

Förslaget liknar i stor utsträckning projektet Jobbsökarna som startades som ett samarbete mellan Företagarna och Arbetsförmedlingen med syfte att få Arbetsförmedlingens personal att jobba närmre företagen och utgå från deras behov. Projektet har varit en succé där 16 jobbsökare hittat 2400 nya jobb runt om i Sverige. Arbetsförmedlingen har nu valt att lägga om sin verksamhet efter denna modell.

Olyckligt utestängande

- Företagarna ser givetvis positivt på att regeringen vill att Arbetsförmedlingen ska blir ännu mer serviceinriktad för företagen. Inte minst är det viktigt i frågan om nyanländas möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden. Dock är det olyckligt att småföretagen inte inkluderas i regeringens förslag, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

I Sveriges småföretag arbetar idag cirka 64 procent av alla människor anställda i privat sektor. Småföretagen är dessutom bättre på att anställda personer som står en bit från arbetsmarknaden.

Här finns jobben

Småföretag tar också redan idag ett stort ansvar för nyanländas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och regeringen borde rimligen stödja även detta arbete.

- Om regeringen vill skapa nya lösningar för att möta ett modernt Sverige bör de inte vända sig mot storföretagen vars förmåga att skapa arbetstillfällen har varit stadigt sjunkande i decennier. Istället bör de vända sig mot Sveriges småföretag där det bubblar av engagemang, idéer och, inte minst, arbetstillfällen, säger Patrik Nilsson.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna