podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

​Glädjande att Miljöpartiet ändrat sig om RUT-avdraget

Publicerad 14 okt 2015
RUT- och ROT-jobb har hjälpt många människor från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till sysselsättning.

Företagarna har länge drivit frågan om att RUT- och ROT-avdraget ska utvidgas. I undersökningar har vi sett att avdragen skapat många nya vita jobb, 21 000 jobb enbart genom ROT-avdraget.

I regeringens vår- och höstbudget har både RUT- och ROT-avdraget begränsats vilket fått Företagarna och andra myndigheter att reagera, vi menar att svartjobben kommer att öka.

Därför är det glädjande att Gustav Fridolin och Miljöpartiet nu svänger och pratar om att öppna upp för att det ska kunna göras avdrag för fler tjänster som till exempel reperationstjänster.

- RUT-branschen är en av få som domineras av kvinnor – ofta kvinnor med utländsk bakgrund. Den har varit en kraftig integrationsmotor, där kvinnor genom att starta eget också blivit mer ekonomiskt självständiga. Företagarna och våra medlemmar hoppas att Gustav Fridolin menar allvar när han säger att fler tjänster ska omfattas av RUT-avdraget, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Med RUT- och ROT-jobbens hjälp har många människor kunnat gå från utanförskap i arbetslöshet eller svartjobb till sysselsättning. Åtgärden är effektiv och ekonomiskt lönsam för både företagen, de som får jobb och statskassan.

- Att utveckla och utvidga RUT- och ROT-avdragen är därför en viktig del av näringspolitiken, Då kan vi på riktigt få fler personer i arbete och verkligen underlätta också för utsatta grupper, långt ifrån arbetsmarknaden, säger Günter Mårder.

Företagarna har sedan i våras drivit #rotupproret på främst Facebook. Där har över 21 000 människor engagerat sig och protesterat mot att regeringen vill ändra i avdragen.

På foretagarna.se/rotupproret kan ni läsa mer om upproret och ta del av våra undersökningar. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna