podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

DÖ är skrotat - nu krävs stabil och långsiktig företagarpolitik

Publicerad 9 okt 2015
Anna Kinberg Batra, som på fredagen befann sig på Företagarnas gala i Stockholms Stadshus, konstaterade samma kväll att Decemberöverenskommelsen är upphävd. "Företagarnas förhoppning är nu att partierna kan enas om breda, stabila och långsiktiga lösningar i den politiska mitten", säger vd Günther Mårder.

AnnaKBFöretagarna gläds åt beslutet att skrota överenskommelsen. Organisationen har med oro sett på DÖ, eftersom den skapar en ytterlighetspolitik som är skadligt för företagsklimatet.

- Decemberöverenskommelsen tvingade regeringen långt åt vänster, och i ett annat politiskt läge hade den kunnat tvinga en borgerlig regering långt åt höger, säger Företagarnas vd Günther Mårder. 

- Ytterlighetspolitik och återställarpolitik är skadligt för företagsklimatet. Företag behöver långsiktiga, stabila förutsättningar och regler att förhålla sig till. Vem vågar starta företag när villkoren kan förändras när som helst?

Vissa har argumenterat för att Decemberöverenskommelsen givit just stabilitet, men det håller inte Günther Mårder med om.

- För ett stabilt företagsklimat, där människor vågar satsa på sina verksamheter, skapa fler jobb och bidra till ekonomiskt tillväxt behöver vi breda, stabila överenskommelser i den politiska mitten, säger han.

Mårder ser visserligen risker med den instabilitet som kan komma att råda under en period framöver, men framhåller vikten av att partierna nu sätter sig tillsammans och försöker komma överens om en politik som är långsiktig och bra för Sverige. 

- Företagarnas förhoppning är nu att partierna kan enas om breda, stabila och långsiktiga lösningar i den politiska mitten, säger Günther Mårder.

- Decemberöverenskommelsen i sig har skapat en otydlighet för den politiska framtiden.  Företagare behöver förutsägbarhet mer än någonting annat, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

Anna Kinberg Batra kommenterade ikväll Decemberöverenskommelsen så här:

– Jag talade direkt med de andra allianspartiledarna, och vi är överens, dels om riktlinjer för den ekonomiska politiken, dels om att vi är beredda att ta regeringsansvar nästa gång vi möter väljarna senast 2018. Vi kommer också återkomma med ytterligare gemensamma besked, sade Anna Kinberg Batra, under en pressträff tidigare ikväll.

I frågan om nyval säger Anna Kinberg Batra så här:


- Nyvalsinstrumentet är upp till regeringen att använda. Även Folkpartiet och Centerpartiet har uppgett att DÖ har fallit, säger Kinberg Batra.

Centern tror dock inte på en gemensam alliansbudget.

– Centerpartiet kommer att rösta på den budgetmotion som vi har lämnat in under hösten. Precis som vi hela tiden har ämnat att göra, sade Anders W Jonsson enligt DN.se

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna