För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Därför mår företagare bättre

Publicerad 27 okt 2015
Är du egen företagare? Grattis, det finns en stor chans att du mår bättre än genomsnittet, visar en ny avhandling.
Nadav Shir. Pressbild.

Trots att entreprenörer tillbringar fler timmar med att arbeta, stressar mer och tjänar mindre känner de ett större välbefinnande än andra. Anledningen är att de upplever sig ha många möjligheter, enligt  doktorsavhandlingen Enterpreneurial Well-Being av Nadav Shir på Handelshögskolan i Stockholm.

Nadav Shir forskar om känslor och beteenden kopplat till entreprenörskap. Han har följt 3100 svenskar med olika bakgrund och har också specialstuderat företagare.

Han har upptäckt att det finns ett samband mellan välbefinnande och uppfinningsrikedom.

– De lyckligaste människorna ägnar sig åt meningsfulla saker som de behärskar och känner att de har kontroll över , säger Nadav Shir i en intervju på IFL vid Handelshögskolan i Stockholms sajt.

 Detta är också drivkraften för sanna entreprenörer och kanske det som gör att de tillhör den lyckligaste gruppen i samhället – trots att de både arbetar mer och har lägre inkomst än genomsnittet.

Att aktivt engagera sig i att starta nya verksamheter framkallar alltså ett unikt entreprenöriellt välbefinnande, menar Shir i presentationen av studien. 

Tidigare har man ansett att entreprenörers välbefinnande berott på en allmänmänsklig preferens att inte vara beroende av en arbetsgivare, berättar han i ett pressmeddelande. Men denna avhandling visar alltså en något mer nyanserad bild.

− En förståelse för vad som driver en entreprenörs välbefinnande erbjuder nya insikter inte bara för forskare, utan även för personer som arbetar med anställda i stora organisationer samt för familjer och individer som vill få ut mesta möjliga av sina liv, säger Nadav Shir.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna