podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"Bryt ut ROT ur budgeten och rädda jobben"

Publicerad 15 okt 2015
"Att bara se på när rot-avdraget avvecklas är inte försvarbart. Allianspartierna bör se till att bryta ut rot ur budgeten så att den planerade sänkningen inte blir av."
ROT-branschen ger jobb

Det skriver företrädare för en rad företagare i rot-branscher på Svenska Dagbladets debattsida.

"Argumenten för att behålla rot-avdraget är många. Det handlar framförallt om jobben och arbetsmarknaden", skriver förträdarna i artikeln, som även lyfter beräkningar från Företagarna.

De visar att rot-avdraget har gett 22 000 vita jobb i Sverige. Nya jobb som växt fram i små och medelstora företag.

"Det nya politiska läge som uppstått efter att Decemberöverenskommelsen fallit har ställt frågan i ett helt nytt ljus." 

Efter rot-avdragets införande är svartjobben är i praktiken borta i alla företrädarnas branscher, men riskerar att återkomma, anser man.

Skribenterna lyfter också bristen på enklare jobb, som kan ge unga och människor som är nya i Sverige en väg in på arbetsmarknaden. Rot-sektorns många små och medelstora företag erbjuder dessa jobb.

"Genom att bryta ut rot-avdraget från budgetförslaget kan Alliansen rädda en av de bästa reformer man genomförde under sitt åttaåriga regeringsinnehav. En reform som har ett brett folkligt stöd och bevisat positiva effekter" 

Företagarna är eniga med debattörerna i artikeln.

 Vi har hårt drivit frågan om rot- och rutavdragens fördelar. Alliansen har efter decemberöverenskommelsens fall möjlighet att göra förändringar, som att bryta ut rot-avdraget ur budgeten. Vi hoppas att de tar den chansen, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

Läs artikeln i Svenska Dagbladet

Taggar
Fler nyheter från Företagarna