För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"Försvinner RUT dör branschen"

Publicerad 27 nov 2015
Vi behöver varenda arbetsplats och skattebetalare! Med RUT skapar vi arbeten och mer fritid – vilket ger oss lyckligare individer i slutändan, säger RUT-företagaren Eira Järvi.
RUT-avdraget opinion

Eira Järvi, som driver Fix Cleaning Service med 40 anställda, är övertygad:

En halvering av RUT-avdraget skulle innebära att många RUT-företag måste säga upp personal och försvinner RUT helt och hållet, då dör hela branschen. 

Sänkning av RUT svår att förstå

Hon förstår inte varför politikerna vill sänka taket från 50 000 kronor per år till 25 000 och förstöra en bransch som skapar jobb till så många människor.

 RUT är helt fantastiskt. Vi har flyttat människor från långt ifrån arbetsmarknaden till att idag ha ett arbete att gå till och kunna försörja sig på som i slutändan ger klirr i statskassan, det är suveränt. Vi behöver varenda arbetsplats och skattebetalare och med RUT skapar vi arbeten och mer fritid vilket ger oss lyckligare individer i slutändan. Vi har också förvandlat stora delar av den svarta marknaden till en stolt, synlig servicebransch som växer och mår bra. Jag kan bara se vinster i RUT, säger Eira Järvi.

RUT-kunderna har förändrats

Kritiker brukar framhålla att det bara familjer i välmående områden som köper RUT men Eiri, som har utfört hemstädning i 30 år och RUT-tjänster sedan 2007, ser att kunderna har förändrats. Tidigare var det familjer mitt i karriären som köpte hemstädning. Idag köper människor i alla åldrar, boendesituationer vid olika tillfällen RUT-tjänster.

 Vi utför framför allt helt vanlig hemstädning och en del flyttstädningar. Dessa två kategorier står för säkert 97 procent av alla RUT-tjänster. Några pooler som behöver göras rent har vi fortfarande inte snubblat på, inte en enda under alla dessa år.

Anställda drabbas också

Eira vill framhålla att det inte bara är kunderna som drabbas om taket sänks eller om RUT försvinner. RUT har skapat 11 000 heltidsjobb och det är människorna som arbetar inom RUT-sektorn som får ta smällen när politikerna förändrar i företagens förutsättningar.

 RUT gör att mina anställda har ett arbete att får gå till varje dag och få vara en del av en gemenskap. De får en inkomst som gör att man kan söka egen bostad, kan söka lån och bli fulländad medlem i samhället med både möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

Vill du göra något medskick till politikerna angående RUT?

 Tänk till innan ni gör samma misstag som vårt kära grannland Danmark gjorde. Gör det inte till ideologisk fråga utan se vad den har gjort för både den som köper tjänsten och den som får lov att leverera. Prata med de personer som levererar tjänsterna, hör med dessa om hur de upplever sitt arbete. Sedan har jag en fråga till politikerna, vilken bransch som både integrerar och utbildar sina anställda skall våra medarbetare då arbeta i?

I framtiden, hur vill du att Sveriges företagsklimat ska se ut, finns något speciellt du vill förändra?

 Jag tror att vi skall behålla och utveckla de åtgärder som sänker trösklarna till anställningar, till exempel sänkta arbetsgivaravgifter till både unga och äldre samt utveckla RUT och ROT för att kunna skapa så mycket arbeten som möjligt, säger Eira Järvi.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna