För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

32 000 traineejobb blev bara ett - men grattis till dig som fick det!

Publicerad 6 nov 2015
Efter tre månaders satsning på regeringens trainee-jobb finns bara ett enda registrerat hos arbetsförmedlingen, visar en granskning som SVT har gjort.

Regeringens satsning på 32 000 traineejobb har bara resulterat i ett enda, rapporterar flera medier idag.

– Det går trögt, visst är det så, säger Johan Wickström, sektionschef på förmedlingsavdelningen, till SVT.

 Jo, det är väl det minsta man kan säga! säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.  

Enligt honom har regeringens satsning på de så kallade traniee-jobben hela tiden kännetecknats av många frågetecken.

"Fantasisiffra"

– Att det skulle bli 32 000 nya jobb är rena fantasisiffran eftersom trainee-jobben inte bara riskerar att tränga undan befintliga jobb i den offentliga sektorn, det riskerar dessutom att ta ytterligare tid och resurser från den redan hårt ansträngda offentliga sektorn för att ta hand om och ledsaga dessa traineer, snarare än att vårda patienter. Jobb i vården innebär kvalificerade uppgifter och svåra situationer, i många fall är nog en outbildad trainee mycket riskfyllt.

Ett mycket bättre alternativ, som Företagarna brukar förespråka, är en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna genom en minskning av den allmänna löneavgiften.

 Detta kan göras i olika steg och sänker kostnaden för nyanställning i småföretagen, därmed kan fler företag satsa och växa genom nya arbetstillfällen, säger Daniel Wiberg.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna