För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hallå där Günther Mårder, ny vd på Företagarna!

Publicerad 17 feb 2015
I dag offentliggörs att Günther Mårder efterträder Elisabeth Thand Ringqvist som vd för Företagarna. För många är han redan känd, inte minst i sociala medier. Vi ställde fem snabba frågor om vem han är och vad han har för idéer för Företagarna.

Vem är du?
Jag är uppvuxen i en småföretagarfamilj och har levt större delen av mitt liv inom folkrörelsevärlden. Under senare delen av min karriär har jag haft ett stort fokus på de noterade företagen i Sverige men ur ett ägarperspektiv.

Senast kommer jag från en tjänst som sparekonom på Nordnet Bank. Innan det var jag engagerad inom Aktiespararna i 15 år där jag fick göra en lång karriär och avsluta de sista fyra åren som vd för organsationenen. Jag kan också nämna att jag drivit eget företag. Det började som ett misslyckat försök att försöka knyta ihop det lokala förenings- och näringslivet och utvecklades senare till en konsultverksamhet inom utbildning och utvärderingstjänster.

Vilka frågor tycker du är viktigast att driva för Sveriges entreprenörer?
Jag kommer från finansbranschen, så frågor om småföretagares möjligheter till finansiering ligger mig varmt om hjärtat. Andra viktiga frågor att driva tycker jag är svårigheter att hitta rätt kompetens och de höga kostnaderna för att anställa.

Småföretagares möjligheter till finansiering ligger mig varmt om hjärtat

Vilka är de största utmaningarna för organisationen Företagarna?
Småföretagen blir allt viktigare, så behovet av en organisation som arbertar för deras frågor är naturligtvis stort. Och det är också däri utmaningarna och en väldigt spännande potential finns för Företagarna – hur kan vi nå alla dessa fantastiska entreprenörer och hjälpa dem att bli mer framgångsrika? Eftersom småföretagen skapar fyra av fem jobb, så är det här en viktig fråga för hela samhället.

När Elisabeth Thand Ringqvist tillträdde som ny vd 2011 kallades uppdraget omöjligt. Vad har du för bild av rollen som vd på Företagarna?
Som vd för en medlemsorganisation är det viktigt att få alla delar att sträva åt samma mål. Jag inser så klart att det är en utmaning att få Företagarnas 260 föreningar att arbeta åt samma håll. Jag ser fram emot det arbetet, att vara ute i landet och diskutera med medlemmar var en av de mest stimulerande delarna med mitt tidigare arbete på Aktiespararna. I en organisation som Företagarna är det också viktigt att ta tillvara medlemmarnas engagemang, så det är någonting jag kommer att lyfta. 

Vad blir din viktigaste uppgift som vd?
Dels ska jag vara pådrivande för att organisationen arbetar för de frågor som är viktiga för företagare. Under Elisabeth Thand Ringqvists ledning har Företagarna framgångsrikt vunnit många politiska segrar, och den vägen vill jag fortsätta på. En annan del av mitt uppdrag är att synliggöra de segrar vi gör. Där finns stora utvecklingsmöjligheter, inte minst vad gäller kommunikationen i sociala medier och i digitala kanaler. Genom att få fler att uppmärksamma våra politiska segrar så tydliggörs också värdet av att vara medlem. Vi ska vara entreprenörernas tydliga röst i samhällsdebatten!

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna