För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tydligare momsregler vid uthyrning

Publicerad 22 dec 2015
Nu kommer svar från Skatteverket om momsregler vid uthyrning. Är den tillfällig och sker i en hotellrörelse kan uthyraren också dra av moms, annars inte.

Företagarna har tidigare skrivit om och kritiserat oklarheterna när det gäller mervärdesskatten för den som hyr ut rum, exempelvis till människor som flytt till Sverige.

Nu har Skatteverket förtydligat reglerna. De berättar i ett pressmeddelande om sitt ställningstagande för att tydliggöra momsreglerna vid uthyrning av möblerade rum. 

– Många som hyr ut rum till Migrationsverket för tillfälliga flyktingbostäder har efterfrågat tydligare vägledning om momsreglerna. Därför har vi presenterat denna vägledning, säger Lena Hiort af Ornäs Leijon, rättslig expert på Skatteverket.

Då kan du dra av moms vid uthyrning

Ställningstagandet beskriver att uthyrning av möblerade rum med kontraktstid på högst fyra månader är momspliktig om det sker i en hotellrörelse. Om uthyrningen är momspliktig kan företaget dra av moms, vilket det annars inte kan, skriver verket.

Ställningstagandet börjar tillämpas den 1 januari 2016. Hotell som i dag är momspliktiga för uthyrning av tillfälligt boende till Migrationsverket kommer att kunna förbli momspliktiga under hela 2016.

Först 2017 ska det prövas om uthyrningen därefter övergått till långtidsuthyrning, som inte är momspliktig. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna