För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Svensk ekonomi stark – men inte utan orosmoment

Publicerad 21 dec 2015
Svensk ekonomi utvecklas starkt men det är allt mer oklart vilka principer som styr finanspolitiken, anser Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.
Daniel Wiberg Företagarna

Konjunkturinstitutet har nu släppt sin decemberprognos, och den visar på en stark svensk ekonomi.

Därmed rör vi oss ut ur de senaste årens lågkonjunktur. Fortsatt stark inhemsk konsumtion och en expansiv finanspolitik är orsaker som bidrar till det både 2016 och 2017, när kostnader för flyktingmottagandet till stor del lånefinansieras, menar Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Offentliga finanser försvagas

Han ser dock även orosmoment. Ett sådant är att de svenska offentliga finanserna under de närmaste åren kommer att försvagas trots konjunkturåterhämtningen. Flyktinginvandringen utgör också en stor källa till osäkerhet i prognosen för den svenska ekonomin.

– Det är oroande att överskottsmålet i praktiken är överspelat enligt Konjunkturinstitutets bedömning. Därmed är det är oklart vilka principer som styr finanspolitiken. Dessutom tycks utgifterna fortsätta öka vilket enligt Konjunkturinstitutets riskerar att bryta utgiftstaket under kommande år, säger Daniel Wiberg.

Relativt trögt globalt

För vår omvärld är bilden mera nyanserad. Den globala konjunkturåterhämtningen går relativt trögt. I många tillväxtekonomier minskar BNP-tillväxten 2015. Inom EU får konjunkturåterhämtningen dock stöd av låga räntor och en mindre åtstramande finanspolitik.

Även faktorer som det låga oljepriset stödjer återhämtningen, enligt Konjunkturinstitutets prognos.

Läs rapporten hos Konjunkturinstitutet

Taggar
Fler nyheter från Företagarna