För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bra att utvidga rut - men kontraproduktivt att sänka taket

Publicerad 30 dec 2015
Det är slutsatsen Företagarnas opinionschef Patrik Nilsson drar efter regeringens besked om att fler tjänster ska omfattas av rut-avdrag.
Patrik Nilsson

Företagarna välkomnar regeringens förslag om att vidga rut-avdraget med fler tjänster och kommer genom #rutuppropet samla in bra förslag på vilka tjänster som medlemmar och andra företagare ser som passande för rut-avdrag.

Däremot är det olyckligt att regeringen samtidigt sänker taket för rut till hälften, anser Patrik Nilsson, chef för Opinion på Företagarna som också är remissinstans.

I en intervju i SvD Näringsliv kommenterar han nyheten om att vidga rut-avdraget så här:

– Det kan bli så att konsumenter får välja bort någonting för att de inte vill slå i taket. Då kommer de effekter som man vill ha på arbetsmarknaden inte att inträffa i samma utsträckning.

– Det här är en jättebra reform för att alla de människor som kommit till Sverige ska kunna komma in på arbetsmarknaden och för att vi ska kunna starta en integration mycket tidigare än vi lyckats med tidigare. Då är det onödigt att man inte tar steget fullt ut, säger Patrik Nilsson och ger cykelreparationer och tömning av förråd som exempel på ytterligare tjänster som skulle kunna ingå i rutavdraget.

Även Monica Lindstedt,  grundare av rut-företaget Hemfrid samt ordförande i Företagarna är kritisk till att förslaget kommer i samma veva som taket för rutavdraget halveras.

– Vår uppfattning är att det är bra att man utvidgar rut. Det skapar nya branscher och nya jobb. Men att samtidigt sänka taket är för oss obegripligt, det är kontraproduktivt för nu är det fler som ska konkurrera om en mindre kaka, säger hon till SvD Näringsliv.

#Rutuppropet

Taggar
Fler nyheter från Företagarna