För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Politikernas attityder viktigt för kvinnors företagande

Publicerad 27 aug 2015
- Politikerna måste bidra till bättre möjligheter att växa och utvecklas som företag och företagare - istället för att skapa osäkerhet kring lönsamheten och verksamhetens villkor, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, på Europaforum i Hässleholm.

Under Europaforum i veckan belyste Företagarna hur kvinnors entreprenörskap i Sverige fallit brant sedan 2013. Något som framförallt beror på en dramatisk nedgång av företagandet inom tjänstebranscher som vård- och omsorg, samt hushållsnära Rut-tjänster. Det vill säga branscher där en stor andel kvinnor jobbar och driver företag. Dessa företag har påverkats av den infekterade samhällsdebatten kring tillståndsprövning och vinster. Attityderna från politiker och myndigheterna får därmed en stor påverkan på företagandet.

- Bättre möjligheter och förutsättningar för kvinnors företagande handlar om att frigöra alla de resurser, innovationer och möjligheter som finns i att utveckla verksamheter, samt erbjuda varor och tjänster av hög kvalitet, genom privat företagande i alla branscher, säger Daniel Wiberg, Företagarnas chefsekonom.

Under seminariet "Hur kan små och medelstora företag överleva i Europa?" låg fokus på kvinnors företagande som förutsättning för tillväxt. Övriga deltagare i panelen var Gunilla Almgren, ordförande UEAPME (European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises) och Teresa M Rask, medlem i de polska och svenska nätverken för kvinnors företagande.

Under Europaforum diskuterades bland annat även tillväxt i EU och om Polens ekonomiska modell är något för Europa. Professor Leszek Balcerowicz, Polens f.d. finansminister och f.d. Riksbankschef, gav sin syn på förutsättningarna för tillväxt och företagande. Balcerowicz är en av Polens riktiga förgrundsgestalter när det gäller fri marknad och ekonomiska reformer. Han påminde om att fri företagsamhet alltid måste försvaras eftersom politiker ofta vill begränsa näringsfrihet och fri konkurrens för att främja andra intressen.

Minskad konkurrens och inskränkt näringsfrihet leder dock alltid i längden till lägre tillväxt och mindre omvandlingstryck i ekonomin.

- Polen är ett gott exempel på ett land som utvecklats mycket positivt med kraftigt förbättrade levnadsvillkor allt sedan kommunismen avvecklades. Professor Balcerowicz har både en stor egen erfarenhet och kunskap om tillväxtfrämjande reformer och borde därför vara en inspirationskälla för alla som verkligen är intresserade av att förbättra länders tillväxt och välståndsskapande.
säger Daniel Wiberg.

Europaforum i Hässleholm syftar till att främja en öppen debatt och minska avståndet mellan medborgare och beslutsfattare. Forumet samlar representanter från olika demokratiska riktningar, sociala bakgrunder och åldrar för att delta i en konstruktiv dialog kring Europas och EU:s betydelse och utveckling. 

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna